Sazan balığı kıymasından balık cipsi üretimi ve kalitesinin belirlenmesi
Chips production from minced carp fish and quality determination
- Tez No: 391909
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Cips, Sazan Kıyması, Kalite, Chips, Minced Carp, Quality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, cips üretiminde hayvansal protein kaynağı olarak balık etinin kullanılması amaçlanmıştır. Bu amaçla sazan balığından kıyma elde edilmiştir. Balık cipsi üretiminde %15 (B), %25 (C) ve %35 (D) oranlarında sazan kıyması içeren formülasyonlar kullanılmıştır. Kıyma içermeyen kontrol (A sade) grubu ile birlikte dört farklı formülasyonda örnek elde edilmiştir. Kızgın yağda kızartılarak elde edilen cips örnekleri besin değeri ve duyusal analiz yönüyle değerlendirilmiştir. Kimyasal kompozisyon sonucuna göre örneklerde sazan kıyması oranı artıkça, protein oranında yükselme ve karbonhidrat oranında düşüşler tespit edilmiştir. Duyusal olarak cips örneklerinin lezzet ve genel beğeni bakımından B ve C grubu örnekleri A ve D grubu örneklerine göre panelistler tarafından daha çok beğenilmiştir. Bununla birlikte B ve C grubu ile A ve D grubu arasında önemli bir istatistikî farka rastlanmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
In this study for the chips production it is intended for use of fish meat as a source of animal protein. For this purpose mince was obtained from the carp meat. For the production of fish chip formulations containing minced carp meat are used. They have contained different per cent of fish meat. These groups were formed as %15 (B), %25 (C) and %35 (D). In addition last group was as a control group (A). Samples of deep fried fish chips were evaluated in terms of sensorial and nutritional value. According to the results of chemical composition in samples of carp mince, it was determined increase of protein content and decrease of carbohydrates. According to chemical analysis differencies have been determined among the groups of fish cips (p0,05).