Algıdaki boşluk ve mimari
In the perception of void and architecture
  1. Tez No: 391920
  2. Yazar: BAŞAR KARİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDIKA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Boşluk, Algı, Mekân, Tasarım, Void, Perception, Space, Design
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Boşluk, insanın kendisi ve çevresi ile ilişkisine ait yeni deneyim kanallarının fark edilmesi, potansiyellerin araştırılması çalışmasıdır. İnsan, maddesel ve mekânsal düşünmeye eğilimlidir. Oysa şeylere ilişkin gerçek bilgi, maddesel olanın ötesinde, aracısız ve kesintisiz olarak 'bir arada bulunma' durumu ile elde edilebilir. Yerleşik kavrayışın statik kalıplarından kurtulmak ve atanmış sıfatlardan arınmak, boşluğa yaklaşımımızı dönüştürecek, farkındalık düzeyini arttıracaktır. Bu süreç, imgelemde hiçlikten her ilişkide, var olmaktan yok olmaya geniş bir alana ait, mutlak pek çok çağrışımla karşılanan 'boşluk' kelimesinin bağlayıcılığında gerçekleştirilir. Boşluk, çok katmanlı düşünmeye olanak sağlayacak, derinleşebilir bir kavram olarak seçilmiştir. Bahsedilen çok katmanlı ve geçişli ilişkinin sağlanabilmesi için öncelikle boşluğa yaklaşma biçiminin dönüştürülmesi gerekir. Mevcut olana ait yerleşik kavrayışın ve alışkanlıkların, ilişkileri açıklarken kullandığımız statik kavramların çözülmesi, boşluğu tazeler, doğurgan, açık bir alan haline getirir. Yerleşik olanın çözülmesi, yeni bir boşluk algısını ya da yaklaşımını hazırlar. Çeşitli araştırma alanlarına ait açıklama modellerinin, elbirliğiyle, evrene ve yaşama ilişkin algımızı değiştirmekte olduğu ontolojik düşünce kırılması eşiğinde, yeni boşluk kavrayışı, güncel kuramsal altyapısına oturmaktadır. Bir sonraki adım, özerk parçaların sürekli ve dönüşmeye açık ilişkileri üzerinden açılımlanan boşlukta, ortaya çıkış, bir ve bir arada oluş gibi var olma stratejilerinin araştırılmasıdır. Boşluğu işleten temel prensipler nelerdir ya da parçaların yönelimleri nasıl belirlenir gibi soruların cevapları aranmaktadır. Bu tez boşluğu sadece tanımlamak yerine, boşluk kavramının mimari tasarımda ki yerini ve önemini vurgulamak amacı ile kurgulanmıştır. Tez ayrıca merkezinde insanın olduğu mimarlık mesleği için, geçmişten günümüze tasarım hikayelerinde boşluk kavramının nerede?-nasıl?-ne şekilde? kullanıldığını, hangi amaçla boşluğun kurgulandığını detaylı olarak sorgulamaktadır. Tezin genelinde'boşluk kavramının' tanımlanmak ya da sınırlanmaktan uzak duran bir olanaklılık ortamı içinde tarifi yapılmaya çalışılmaktadır. Daha sonra boşlukta üretimin/yapmanın koşulları yani organizasyon biçimleri çeşitli güncel mimarlık örnekleri üzerinden tartışılmaktadır. Mimarlık, bu dönüşümlere hızla cevap veren bir organizasyon alanı olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Void, the new experience of relationship with people around him and the difference channels be, explored the potentials. human, material and spatial tend thinkin. However, things in real information, beyond what is material, unmediated and without interruption 'presence-in-one' status can be obtained. Resident comprehension to get rid of static patterns and the adjectives assigned to defecate, transform our approach to space, will increase the level of awareness. This process imagination that anything out of nothing, not being there to be an area of wide, vague associative met many 'space' is performed on the word baglayıcılıgında. Void, multi-layer will allow you to thinkin, a concept derinlesebilir as selected. To achieve the aforementioned multi-layered and transitive relation Approach the gap must first converting them into the form. What is the current of resident comprehension and habits, things that we use in explaining static solving concepts, fresh gap, reproductive age, makes an open field. Resident of what solved, a new approach in space perception, or prepare. This stage, 'not only the space' towards defining or restricting one stands out possibility media attempted to be made recipe. Explanation of the various models of research areas, collaborative, the universe and the legislative relating to changing the verge to break that ontological thinking, new conception of space, sits in the current theoretical infrastructure. The next step is to evolve into a continuous and open relationship with the autonomous parts of emptiness, of output, which occurs in one or a combination of strategies such as the existence investigate. What are the basic principles of operating gap, or parts sought answers to questions such as How to determine trends. Then the emptiness of production / current architectural examples of doing a variety of conditions over which forms of organization are discussed. Architecture, an organization that respond to rapidly field these conversions can be assessed.