Barit Kaplanmış Bazı Kumaş Türlerinin Radyasyon Soğurma Özelliklerinin Araştırılması
Investigation Of Radiation Shielding Properties Of Some Fabric Coated Barite
- Tez No: 392017
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER AKKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyasyon, radyasyondan korunma, baritli kumaş, Radiation, protection, barite coated fabric
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Nükleer teknolojinin kullanım alanlarının hızla artış göstermesi ile birlikte radyasyondan korunmanın önemi de artmıştır. Dünyada temel bilim araştırmalarında ve uygulama alanlarında üç binden fazla nükleer tesis, bunlara ilaveten tıp merkezlerinde tedavi ve teşhis amacı ile radyasyon ışınları kullanılmaktadır. Ayrıca günlük yaşantımızda ise doğal ve yapay radyasyon kaynaklarına sürekli maruz kalınmaktadır. Radyasyondan korunma zaman, mesafe ve zırh olmak üzere üç temel yolla yapılmaktadır. Bu üç yoldan en etkili olanı zırhlamadır. Bu alanlarda çalışan insanların radyasyondan korunmaları amacıyla radyasyon ışınlarını soğuran zırh kıyafetleri giymeleri gerekmektedir. Bu başta kurşun olmak üzere ağır elementler içeren önlükler sayesinde sağlanmaktadır. Ancak kurşun gibi ağır elementler sağlık açısından riskler taşıması yanında ekonomik olarak da uygun değildir. Bu yüzden özellikle radyasyon çalışanları başta olmak üzere günlük giyilen kıyafetlerin radyasyon soğurma özelliklerinin geliştirilmesi için alternatif giysilerin düşünülmesi gereği doğmuştur. Bu çalışmada bazı kumaş türleri değişik oranlarda baritle kaplanarak radyasyon soğurma özellikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of radiation protection has rapidly increased along with the increasing use of nuclear technology. Radiation are used for scientific research and application areas throughout the world in more than three thousand nuclear facilities and medical treatment. People are also exposed to natural and artificial radiation sources in daily lives. Radiation protection is possible in three basic ways: time, distance and shielding. Shielding is the most effective way. People working in these areas are required to wear protective clothing against radiation in order to protect from radiation. However shielding materials such as lead are both hazardous for health and expensive. Thus an alternative way to protect especially radiation worker should be considered. In this study, radiation absorption characteristics of barite coated fabrics in different proportions were determined.