Gerilme oranının (R) bir fonksiyonu olarak temas malzemesi sertliğinin AZ61 magnezyum alaşımının sürtünmeli temas (frettıng) yorulma davranışı üzerine etkisi
The effect of contact pad hardness on the fretting fatigue behaviour of AZ61 magnesium alloy as a function of the stress ratio (R)
- Tez No: 392079
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP SADELER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünmeli temas yorulması, gerilme oranı, teğetsel (yanal) kuvvet, bağıl kayma genliği, AZ61 magnezyum alaşımı, Fretting fatigue, stress ratio, tangential force, relative slip amplitude, AZ61 magnesium alloy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sunulan çalışmada, gerilme oranının fonksiyonu olarak iki farklı sertlik değerine sahip temas malzemelerinin sürtünmeli temas (Fretting) yorulma hasarı üzerine etkisi deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmada taban ve temas malzemesi olarak savunma sanayi ve taşımacılık alanlarında kullanılan AZ61 Magnezyum Alaşımı kullanılmıştır. Ayrıca temas malzemelerin geometrisi köprü tipi olup, sertlik değerleri sırası ile 55,3 HV ve 83,3 HV olacak şekilde ısıl işleme tabi tutulmuştur. Deneyler düzlemsel eğilmeli (Plain bending) test cihazında, 40 MPa temas basıncı altında ve (R= -1), (R= 0,1) şartlarında yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre temas malzemelerinin sertliğindeki artış sürtünmeli temas yorulma dayanımını azaltırken, gerilme oranındaki artışın sürtünmeli temas yorulma dayanımını ciddi oranda arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study that is presented, the effect of contact materials having two different hardness values is experimentally analyzed as a function of the stress ratio on fretting fatigue damage. AZ61 Magnesium Alloy, also used in defense industry and transportation, is used as bed and contact material in this study. Moreover, the geometry of the contact material is bridge type and it was subjected to a heat treatment having hardness values which are respectively, 55,3 HV and 83,3 HV. The experiments were held by a plain bending test machine, under the contact pressure of 40 MP and under conditions of (R=-1) and (R=0,1). According to the results, when the rise of hardness of contact material decreases the Fretting fatigue strength, the rise of stress ratio seriously increases the Fretting fatigue strength.