Rasat ve Göktürk-2 uydu görüntülerinin uzaktan algılama yazılımları ile farklı referans verileri kullanarak geometrik düzeltme doğruluğunun araştırılması
Investigation of geometric correction of the images taken from rasat and Göktürk-2 satellittes using different remote sensing programs having different reference imageries
  1. Tez No: 392204
  2. Yazar: RAMAZAN KÜPCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, Yer Kontrol Noktası, Bağımsız Denetim Noktası, Geometrik düzeltme, Remote Sensing, Ground Control Point, Independent Check Point, Geometric correction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'de uzaktan algılama amaçlı yer gözlem uydularının geliştirilmesi süreci 2001 yılında BİLSAT uydusu ile başlamıştır. BİLSAT uydusundan edindiği bilgi birikimi sayesinde yüksek millilik oranı ile tasarlayıp geliştirdiği RASAT uydusu ve devamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine kazandığı Göktürk-2 uydusunu uzaya göndermiştir. RASAT ve Göktürk-2 uyduları uzaydaki görevlerine devam etmekte olup, Türkiye'de bulunan ve işletilen yer istasyonlarına dünyanın her yerinden çektiği görüntüleri indirmektedir. RASAT ve Göktürk-2 görüntüleri kamu kurumları ve üniversitelerde yapılacak uzaktan algılama amaçlı araştırmalar için ücretsiz paylaşılmaktadır. Görüntülerin konuma bağlı uygulamalarda kullanılmadan önce yer koordinat sistemi ile hassas bir şekilde ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin milli yer gözlem uyduları olan RASAT ve Göktürk-2'den çekilen görüntülerin fiziksel kamera modelleri kullanılarak sistematik olmayan geometrik hataların farklı uzaktan algılama yazılımları ile farklı referans ve yükseklik verileri kullanılarak geometrik düzeltmesi yapılacak ve sonuçları karşılaştırılacaktır. Geometrik düzeltmesi yapılacak RASAT ve Göktürk-2 görüntüleri farklı coğrafi özelliklere sahip alanlardan seçilecektir. Referans görüntü olarak Google Earth ve Landsat 8 görüntüleri kullanılacaktır. Sayısal yükseklik modeli olarak SRTM, ASTER ve DTED verileri kullanılacaktır. Bu referans görüntülerden her bir geometrik düzeltme için 50, 25 ve 12 adet yer kontrol noktası ile 9 adet bağımsız denetim noktası toplanacaktır.
Özet (Çeviri)
The development of remote sensing and earth observation satellites in Turkey began in 2001 with the BILSAT satellite. Exploiting the experience gain through the BILSAT satellite, the primarily nationally designed and developed RASAT satellite followed by the Göktürk-2 satellite, which is part of the Turkish Armed Forces inventory, were sent into space. As the missions in space of the RASAT and Göktürk-2 satellites continue, images taken from all corners of the world are downloaded using the ground stations located and operated in Turkey. The images from RASAT and Göktürk-2 satellites are distributed free of charge to public institutions and universities for the purposes of remote sensing research. For applications dependent upon position, the images must be referenced with a highly accurate ground coordinate system. In this work, the geometric correction of the images taken from the Turkish earth observation satellites RASAT and Göktürk-2 will be accomplished using different remote sensing programs and their results compared in terms of the unsystematic geometric errors incurred when physical camera models are utilized. The geometric correction of the RASAT and Göktürk-2 satellites will be performed on images of regions with different geographical properties. As reference imagery, Google Earth and Landsat 8 images will be used. As a digital elevation model, SRTM, ASTER and DTED data will be used. From these reference images, for each geometrical correction 50, 25, and 12 control points as well as 9 independent check points will be extracted.