Selüloz katkılı poli(ε-Kaprolakton) kompozitlerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of poly(ε-Caprolactone) based cellulose filled composites
  1. Tez No: 392205
  2. Yazar: MERVE İLGAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nanoselüloz, N-oktadesil izosiyanat, Polikprolakton, Nanokompozitler, Nanocellulose, N-octadecyl isocyanate, Polycaprolactone, Nanocomposites
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nanoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Poli(ε-Kaprolakton) (PCL), birçok sentetik termoplastik polimer biyobozunur olmamasına rağmen biyoçözünür ve hidrofobik karakterli biyobozunur sentetik bir polimerdir. Nanoselüloz (NC) ise düşük maliyet, yenilenebilir ve geniş kullanım açısından takviye malzemesi olarak oldukça ilgi çekmektedir. Bu çalışmada, mikro kristalin selülozdan asit hidrolizi yöntemi ile nanoselüloz elde edilmiştir. Hidrofilik karakterli NC apolar polimer matriste homojen dağılamaz ve NC ile polimer matristeki uyumluluk sınırlanır. Bu uyumu sağlamak için NC n-oktadesil izosiyanat ile modifiye edilmiştir. Yüzeyin kimyasal modifikasyonu Fourier dönüşümlü kızılötesi spektrometresi (FTIR) ile karakterize edilmiştir. Selüloz miktarı ve yüzey modifikasyonun etkisinin kompozit filmlere olan etkisini anlamak için kompozitlerin yüzey morfolojileri, nem bariyer, termal ve mekanik özellikleri incelenmiştir. NC ve modifiye nanoselüloz mekanik ve nem bariyer özelliklerini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
Poli(ε-caprolactone) (PCL) is synthetic biodegradable polyester polymer with a hydrophobic nature although most synthetic thermoplastic polymers are nonbiodegradable. Nanocellulose (NC) have attracted attention as reinforcing fillers in nanocomposites because of their low cost, renewability, and the wide availability. In this study, NC was obtained from microcrystaline cellulose by using sulfuric acid hydrolysis. The hydrophilic nature of NC inhibits its homogeneous dispersion in nonpolar polymer matrices and limits the compatibility between the NC and polymer matrix. In order to improve the compatibility NC particles were modified with n-octadecyl isocyanate. The surface chemical modification was characterized by using Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR) . PCL/ cellulose composite films were prepared by solution casting method. In order to understand the effect of cellulose content and modification on the performance of composites, the surface morphologies, moisture-barrier, mechanical and thermal properties of the composites were investigated. The addition of NC and modified NC results in the enhancement of mechanical and moisture-barrier properties.