Trabzon Havaalanı iç hatlar yolcu trafiğinin benzetim ile incelenmesi
Investigation of Trabzon Airport's domestic passenger traffic using simulation
- Tez No: 392312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havaalanı, Yolcu Terminali, Benzetim, Benzetim İle Modellemesi, Airport, Passenger Terminal, Simulation, Simulation Modelling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Trabzon havaalanı iç hatlar terminalinin giden yolcu kısmı benzetim ile incelenmiştir. Yolcuların işlem ve bekleme süreleri toplanıp, istatistiksel analizleri yapılmıştır. Uygulamada benzetmin modelinin kurulması için Arena programı kullanılmıştır. İlk olarak mevcut durumun modeli kurularak darboğazlar belirlenmiştir. Ardından elde edilmiş modelin parametreleri (hizmet veren üniteler, görevlilerin sayısını) değiştirilerek yeni senaryolar oluşturulmuştur. İlk kurulan model ile daha sonra elde edilen modeller karşılaştırılmış ve değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuç olarak, kalkış saatlerinin yoğunluğunun değerlendirilmesi ile havaalanındaki çalışanlara haftalık çalışma planı verilmesi ve bu şekilde gereksiz maliyetlerden tasarruf edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, domestic departure of Trabzon airport is investigated using simulation. Waiting and process times of passengers were obsereved, collected and statistical analysis was done. Arena software is used to build the model in application. First the present status at the airport has been modelled to detect the bottlenecks. Then by changing the obtained model's parameters (serving units, number of staff) new models have been built. Then a comparison was made between two models and they have been evaluated. Consequently, considering the intensity of departure time, a weekly working program is suggested for airport staff to avoid unnecessary expenses.