Frezelemede takım helis açısı ve kesme yüksekliğinin titreşim ve yüzey pürüzlülüğüne etkisinin deneysel araştırılması
Experimental investigation of the effects of tool helix angle and depth of cut on the vibration and surface roughness in milling process
  1. Tez No: 392323
  2. Yazar: MUHAMMED SALİH EKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alın frezeleme, Yüzey pürüzlülüğü, Titreşim, Get Surface milling, Surface roughness, Vibration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Talaşlı Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, CNC freze tezgâhında 90º Yanal frezeleme de takım helis açısı ve bağlama yüksekliğinin, titreşim ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi incelenmiştir. Deneylerde iş parçası olarak AISI 1040 çeliği ve GG30 malzemesi kullanılırken kesici takım olarak 20 mm çapına sahip ve helis açıları ( α ; 20º, 30º, 40º ) olan HSS parmak freze çakısı kullanılmıştır. Deneyler üç farklı kesme hızı (V; 15 m/dk., 20 m/dk., 25 m/dk.), Talaş Derinliği ( a ; 0.5 mm, 1 mm, 1.5 mm) ve temas yüksekliğinde (h ;10 mm, 20 mm, 30 mm), freze çakısı L=70 mm uzunluğunda bağlanarak işlem yapılmıştır. Bu parametrelere bağlı olarak frezeleme esnasında oluşan titreşim ve yüzey pürüzlülük değerleri ölçülmüştür. Sonuç olarak kesicinin helis açısı arttığında titreşim değerinin önemli miktarda azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, titreşimin yüzey pürüzlülüğü üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the tool helix angle and connecting height on the vibration and surface roughness was investigated in a CNC milling machines in case of 90º lateral milling. In the experiments, the HSS mills cutter with a diameter of 20 mm and with different helical angles (α, 20º, 30º, 40º) was used as cutting tool while AISI 1040 steel and GG30 material were used as work piece. Experiments were carried out at three different cutting speeds (V; 15 m/min, 20 m/min, 25 m/min.), chip width (w; 0.5 mm, 1 mm, 1.5 mm) and touch height (h; 10 mm, 20 mm, 30 mm), connecting the cutter having a length of L=70 mm. The vibration and surface roughness formed during milling was measured depending on these parameters. As a result, it was observed that the vibration is decreased significantly when the helix angle of the cutter is increased. In addition, it is seen that the vibration has a significant effect on the surface roughness. Key Words :