Alabanda Antik Kenti Meclis binası içindeki gömülü yapıların elektrik yöntemle araştırılması
Investigation of structures in the Alabanda Bouleuterion by electrical resistivity method
- Tez No: 392507
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN KARAVUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alabanda, Meclis Binası, Elektrik Yöntem, Arkeojeofizik, RES2DINV, RES3DINV, Alabanda, Bouleuterion, Electical Resistivity Method, Archaeogeophysics, RES2DINV, RES3DINV
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışma alanı, Aydın, Çine'ye yaklaşık olarak 7 km uzaklıkta bulunan Alabanda Antik Kenti içerisinde bulunan Meclis Binası'dır. Antik kentte Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yapılan kent planını çıkarma çalışması halen devam etmektedir. Bu doğrultuda, Meclis Binası içindeki gömülü yapıların varlığı ve kalıntılarının durumlarını belirlemek için elektrik rezistivite tomografisi (ERT) yöntemi kullanılarak jeofizik çalışma yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak Meclis Binası ait olan duvarlar içinde her biri 30 m olan 16 profil oluşturulmuş ve dipol-dipol ve wenner dizilimleri kullanılarak elektrik ölçüler alınmıştır. Elektrotlar ve profiller arasındaki uzaklık 1'er m olarak alınmıştır. Profil boyu 30 m seçilmiştir. Ölçüler ARES GF çok kanallı rezistivite cihazı ile yapılmıştır. Elde edilen verilerden RES2DINV ve RES3DINV ters çözüm programları yardımıyla bloklu (robust) ters çözüm algoritması kullanılarak 2B ve 3B kesitler elde edilmiştir. Bu kesitler ışığında Meclis Binası'na ait kalıntıların varlığı tespit edilmiştir. Bu kalıntıların Meclis Binası'nın hangi bölümlerine ait olduğu Jeofizik ve Arkeoloji disiplinleri dikkate alınarak yorumlanmıştır. Meclis Binası' n da başlatılacak olan kazı çalışmaları bu yorumların öngördüğü şekilde yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study area is Bouleuterion (parliament building) of the Alabanda Ancient City, located 7 km West of Çine town of Aydın province, in western Turkey. Field studies carried out by Archeology Department of Aydın Adnan Menderes University to map city plan of the Alabanda is still in sprogress. In order to determine presence and conditions of the buried structures, geophysical investigations by means of electrical resistivity tomography (ERT) were carried out in the Bouleuterion. For this purpose, inside the walls of the Bouleuterion, 16 electrical profiles, which are 30 m in lenght were formed to measure electrical resistivity using the dipole-dipole and wenner arrays. Both the profile seperation and the distance between the electrodes were taken as 1 m. Measurements were implemented using ARES GF multichannel resistivity instrument. 2D and 3D sections have been obtained from the data using RES2DINV and RES3DINV computer programs with robust inversion algorithm, respectively. In the light of the electrical sections, different remains of the Bouletuterion have been identified. These are interpreted to be remains of the cavea, stage, orchestra and entrance section of the Bouleuterion with help of archaeological discipline. It is suggested that the future excavations over the Bouleuterion should be planned according to the interpretation of the geophysic investigation for saving of money, time and labour force.