Hiperbolik yoğunluk fonksiyonu ile Uzunköprü-Trakya baseninin gravite yorumu
Gravity interpretation of Uzunköprü-Thrace basin by using hyperbolic density function
- Tez No: 392508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİR IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hiperbolik Yoğunluk Fonksiyonu, Sedimanter Basen, Gravite Modelleme, Hyperbolic Density Function, Sedimentary Basin, Gravity Modeling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, sedimanter basenler değişken yoğunluk farkı kullanılarak modellenmiştir. Birbirine bitişik yan yana prizmalardan oluştuğu kabul edilen sedimanter bir basende sediman yoğunluklarının derinlikle değişimi hiperbolik fonksiyonla gösterilmiştir. Modellemede prizma üst derinlikleri yüzeyde kabul edilmiş ve prizmaların alt derinliklerinin başlangıç değerleri sonsuz yatay bir tabakanın gravite anomalisinden yararlanılarak belirlenmiştir. Bu derinlikler, gözlenen ve hesaplanan anomaliler arasındaki farklar yardımıyla iyileştirilmiştir. Yöntemin başarısı kuramsal modeller üzerinde kanıtlanarak Uzunköprü-Trakya baseni arazi verisine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, sedimentary basins were modeled by using variable density contrast. In a sedimentary basin which might be modeled by a series of prisms juxtaposed with each other, density variation with depth was shown by hyperbolic density function. In modeling, prism top depths were considered on the surface and initial values of the prism bottom depths were obtained by using gravity anomaly of an infinite horizontal slab. These depths were improved by considering the differences between observed and calculated anomalies. Success of the method was proved on theoretical models and then applied to Uzunköprü-Thrace basin field data.