Tetrazol bileşiklerinin inhibitör etkisi
The inhibitive effect of tetrazole compounds
  1. Tez No: 392675
  2. Yazar: METEHAN YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN CEBESOY EMREGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EIS, İnhibitör, Teorik Hesaplama, PZC, Korozyon
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada deneysel ve teorik hesaplama yöntemleri kullanılarak 1H-Tetrazol(TP), 5-(2-klorofenil)-1H-tetrazol(OKT), 5-(4-metoksifenil)-1H-tetrazol (PMT), 5-(2-metoksifenil)-1H-tetrazol (OMT), 5-(4-hidroksifenil)-1H-tetrazol(PHT) ve 2-(1H-tetrazol-5il)piridin(2TP) moleküllerinin 2 M HCl ortamında düşük karbonlu çeliğe karşı korozyon inhibitörü olarak etkileri incelenmiştir. Deneysel yöntem olarak EIS, Tafel, Polarizasyon Direnci, SEM ve PZC teknikleri ile değerlendirilen moleküller ayrıca teorik olarak Gaussian 09 ve Hyperchem 8,03 ile DFT/B3LYP ve 6-311G(d,p) basis seti kullanılarak değerlendirilmiştir. Derişim etkisine ek olarak en iyi kabul ettiğimiz OKT inhibitörü için 72 saatlik zaman dilimindeki inhibisyon etkisi incelenmiştir. Elektrokimyasal ve teorik analizler OKT inhibitörünün çalışılan bileşikler arasında en iyi korozyon inhibisyon etkisine sahip olduğunu doğrulamışlardır (%IE= 99,6). OKT inhibitörü adsorpsiyon mekanizmasını belirlemek için PZC (Sıfır Yük Potansiyeli / Potential of Zero Charge) çalışmaları uygulanmıştır. Adsorplanan moleküllerin metal yüzeyindeki görüntüleri SEM tekniğiyle elde edilmiştir. Çalışma sonucunda tetrazol bileşiklerinin iyi inhibitör özellikleri göstermiş olmalarıyla gelecek vaat ettiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Experimental and theoretical methods, were applied for evaluation of 1H-Tetrazol(TP), 5-(2-klorofenil)-1H-tetrazol(OKT), 5-(4-metoksifenil)-1H-tetrazol (PMT), 5-(2-metoksifenil)-1H-tetrazol (OMT), 5-(4-hidroksifenil)-1H-tetrazol(PHT) and 2-(1H-tetrazol-5il)piridin(2TP) compounds as corrosion inhibitors for low carbon steel in 2M HCl media. EIS, Tafel, Polarization Resistance and PZC methods were applied as experimental methods and DFT/B3LYP as theoretical method where 6-311G(d,p) was used for quantum calculation as basis set. Besides concentration, the effect of time was also evaluated at 72 hours. Both theoretical and experimental methods confirmed inhibitor (OKT) to have the higgest inhibitor effiency (%IE= 99,6) among the studied compounds. Besides PZC analysis was also performed for evaluation of the surface adsoption mechanism. Images of adsorbed molecules on the metal surface were obtain using SEM. These molecules have a future in industrial applications. Key Words : EIS, Inhibitor, Quantum Calculation, Corrosion, PZC