Tersine lojistik kapsamında katı atık yönetiminin incelenmesi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde bir alan çalışması
Analyzing solid waste management under reverse logistics: A field study at Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 392808
  2. Yazar: AVNİ KISA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tersine Lojistik, Tüketiciler, Ürünler, Ekonomik Geri Kazanç, Katı Atık Yönetimi, Reverse Logistics, Consumers, Products, Economical Recycling, Solid Waste Management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tüm dünyada sınırlı olan kaynaklar, gelişen teknoloji, nüfus artışı ile üretim ve tüketim alışkanlıkları nedeniyle tükenmektedir. Bununla beraber insanların neden olduğu katı atıklar çevre problemlerinin en önemlisi haline gelmiştir. Bu çalışmada katı atık bertaraf metotları, geri kazanım potansiyeli ve İstanbul ilinde bir alan çalışması yapılmıştır. Dünyada, ülkemizde ve özellikle İstanbul örneğinde, katı atık yönetim uygulamaları ve belediyelerin katı atık sorununa karşı yaklaşımı; ekonomi ve çevre açısından değerlendirilmiştir. Son olarak, geri kazanılabilir katı atıkların ekonomiye kazandırılmaları, katı atıkların geri kazanılamayan bileşenlerinin teknik ve hijyenik şartlara uygun şekilde uzaklaştırılmaları için neler yapılması gerektiği hakkında çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sources which are limited all over the world are being consumed away because of developing technology, increase in population and production and consumption habits. Nonetheless solid wastes caused by people have become the first and foremost of environmental problems. This study studies methods for solid waste disposal, recycling potential and a field study in the province of Istanbul was conducted. In the world, in the country and specifically in the sample of Istanbul; solid waste management practices and approach of municipalities towards solid waste problem were assessed with respect to economics and environment. Finally, various suggestions are offered about what should be done for gaining recyclable solid wastes to the economy, removing non-recyclable components of solid wastes in conformity with technical and hygienic requirements.