Malign ve benign tiroid tümörlerinde PET'de tutulum ile tümör sitopatolojisi, hastalık yaygınlığı ve moleküler belirteçlerin ilişkisi
Relation of PET positivity with tumor cytopathology and molecular markers in malign and benign thyroid tumors
  1. Tez No: 392909
  2. Yazar: GÜZİN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: tiroid nodülü, FDG-PET, galektin-3, Ki67, p53, NIS, PTEN, Thyroid nodule, FDG-PET, galectin-3, Ki67, p53, NIS, PTEN
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmada; 18F-FDG PET tutulumu görülen ve görülmeyenbenign ya da malign tiroid neoplazilerinde;NIS, Galektin-3, PTEN, Ki67 (antijen K67) ve p53moleküler belirteçlerinin, PET tutulumu ya da malignite ile ilişkisinin açıklanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda PET çekilmiş, PET'de tiroid bezinde tutulum görülen ve PET'de tiroid tutulumu saptandıktan sonra tiroidektomi yapılmış olan hastalar alındı. Bu hastaların patoloji raporları incelendi. Nodüllerin patoloji raporunda belirtilen yerleşimleri ile PET'deki tutulum alanları karşılaştırıldı. PET incelemede FDG tutan ve tutmayan nodüller belirlendi. Çalışmada esas olarak FDG-PET tutulumu pozitif olan 15 hastanın nodülleri incelendi. FDG tutulumu olan 21 nodül çalışmaya alındı. Bu nodüllerin 13'ü malign, 8'i benign özellikteydi. Bu hastalarda PET tutulumu görülmeyen ve malign özellikteki 6 nodül de çalışmaya dahil edildi.Bu nodüller Galektin-3, NIS, PTEN, p53 ve Ki67 ile immunohistokimyasal yöntemle yapılan boyanma özellikleri açısından değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmada 15 hastaya ait 27 nodül Galektin-3, NIS, PTEN, p53 ve Ki67 ilr immunohistokimyasal boyanma özellikleri açısından incelendi. Ayrıca hastaların yaş ve cinsinsiyetleri; nodüllerin FDG ile tutulum özellikleri, benign ve malign olma özellikleri de değerlendirildi.Benign özellikteki sekiz nodülün altısı (%75) galektin-3 ile boyanmazken, malign nodüllerin % 36,8'inde galektin-3 boyanması izlenmedi. Galektin-3 ile boyanma gösetren oniki malign nodülde ise boyanma şiddeti orta ya da kuvvetli şiddetteydi. Malign özellikteki 19 nodülün 11'inde (%57.9) NIS ile boyanma görüldü. 9 nodülde (%47.4) %50 ve üstünde yaygınlıkta boyanma görüldü (p=0.019). Malign nodüllerde benign nodüllere oranla daha fazla ve yaygın NIS ekspresyonu görüldü. Çalışmamızda NIS ekspresyonunun altmış yaş üstü grupta daha yüksek olduğu ve bu hastaların çoğunda %50 ve üstünde yaygınlıkta boyanma olduğu görüldü.Çalışmamızda PTEN ekspresyonunda azalma malign nodüllerde daha yüksek oranda görüldü.Malign özellikteki tüm nodüllerin %42.1'inde PTEN'le boyanma saptanmadı.Nodüllere p53'e yönelik immunohistokimyasal inceleme yapıldı ancak nodüllerde boyanma görülmedi. Sonuç: Sonuç olarak,FDG-PET tutulumu ile Galektin-3, NIS, Ki67, PTEN, p53 ekspresyonu arasında bir ilişki saptanmamıştır. Tiroid nodüllerinde FDG-PET tutulumunun patogenezini ya da önemini ortaya çıkaracak başka moleküler belirteçleri de içeren yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; relation of molecular markers such as NIS, Galectin-3, PTEN, Ki-67, p53 with PET positivity and malignity of thyroid lesions were aimed to be explained. Material and Methods: Patients who applied to Ankara University Faculty of MedicineDepartment of Nuclear Medicine for PET imaging was screened for thyroid involvement. Thyroidectomisedpatients that operated after thyoid involvement was seen in PET imaging were included to study. Pathology reports of patients were investigated. Nodule localization in PET report and pathology report were compared. PET positive and negative nodules were determined. 15 patients whose thyroid was involved in PET imaging were included to study. FDG positive 21 nodules were included to study. 13 of them were malign and 8 of them were benign. FDG negative and malign 6 nodules of those patients were also included to study. These nodules were examined for immunohistochemical staining features forGalectin-3, NIS, PTEN, p53 andKi67. RESULTS: In this study 27 nodules of 15 patients were examined for immunohistochemical staining features forGalectin-3, NIS, PTEN, p53 andKi67. They are also evaluated for patients' age, gender and nodule features such as being PET positivite and malign,PET positivite and benign, PET negative and malign. 6 of 8 benign nodules (75%) were not stained with galectin-3. 36,8% of malign nodules were not stained with galectin-3. 12 nodules which were stained with galectin-3 ; stained at least moderately intense or intense.In our study NIS expression was seen more frequently and intense in elderly people.Deficiency of PTEN expression was seen more in malign nodules. PTEN staining was not seen in 42.1% of all malign nodules. Nodules were not stained for p53. Conclusion: As a result, any relation with FDG-PET positivity and Galectin-3, NIS, Ki67, PTEN, p53 expression was not found. New studies are necessary for explaining pathogenesis and role of molecular markers in development of FDG-PET positive thyroid nodules.