Uluslararası ilişkiler kuramında feminizm
Feminism in the international relations theory
  1. Tez No: 393078
  2. Yazar: EMİNE TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Epistemoloji, Feminizm, Teori, Uluslararası İlişkiler, Epistemology, Feminism, International Relations, State, Theory
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Feminist teorinin Uluslararası İlişkiler (Uİ)disiplini içinde varolma mücadelesi ve tarihçesini ortaya koymaktır.Tezin araştırma aşamasında, konuyla ilgili kaynaklar titizlikle incelenerek karşıt fikirlere yer verilecek şekilde Uİ disiplinin önde gelen düşünürlerinin eserleri incelenmiştir. Çalışmada ön bir bilgi sağlamak amacıyla Feminizmin gelişim aşamaları ve çeşitleri ele alınmıştır. Kuramsal açıdan da ele alınan Feminizmin hangi epistemolojik, ontolojik köklere dayandığı ve hangi yöntemleri kullandığı çalışmada yer almıştır. İlerleyen bölümlerde Uİ disiplini içinde yer almaya ve kendini kabul ettirmeye çalışan Feminist teorinin yöntemleri ve ilkeleri anlatılmaya çalışılmıştır. Uİ disiplininin şekillendiği temel kavramlar olan devlet, milliyetçilik, güvenlik, insan hakları, savaş, barış ve militarizm çerçevesinde Feminist teori açıklanmıştır. Feminizme yönelik eleştireler içerisinden en çok tartışmaya yol açan eleştiriler değerlendirilmiştir.Uİ disiplini içinde varlığını ispat etmeye çalışan Feminizmin günümüzde de mücadelesi devam etmektedir. Bu mücadele sürecinde Uİ literatürü, yeni kavramlar ve çalışmalarla giderek zenginleşmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the struggling existence of Feminist theory in the discipline of International Relations (IR) and its historical background.In research phase of the thesis, sources (or literature) related with the topic was scrutinized as wells as counter arguments presented in works of pioneering intellectuals in the field. In this study, developmental phases and types of Feminism was presented as a preliminary study. Moreover, Feminism which is also held from theoretical perspective was involved in this study by discussing which epistemological and ontological foundations it depends on and its methodologies. In the following chapters, methodology and principles of Feminist theory, which contended for its place and acceptance in discipline of IR, were explained. Feminist theory was explained in frame of fundamental concepts that shaped the discipline of IR; (such as) state, nationalism, security, human rights, war, peace and militarism. The most controversial critics among the debates toward Feminism were considered (or evaluated). Today, the struggle of Feminism to prove its existence in discipline of IR still continues . During this struggling process, literature related with IR is enriched gradually by emergence of new concepts and studies.