Üniversite gençliği ve tüketim eğilimleri: Selçuk Üniversitesi örneği
University youth and consumption trends: Selcuk University example
  1. Tez No: 393131
  2. Yazar: MALAK MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Üniversite Gençliği, Yaşam Tarzı, Moda, Kimlik, Aidiyet, Consumption, University Students, Leving Style, Mode, Identity, Belonging
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada önce tüketimin genel bir sosyolojisi ve özellikleri açıklanmıştır daha sonra Selçuk üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin tüketim eğilimleri, davranışları ve bunlara yön veren, şekillendiren etkenler incelenmiştir. Araştırmada özellikle Üniversite gençliğinin seçilmiş olması bu gençlik grubunun diğer gençlik gruplarından farklı olarak toplumun sosyo-kültürel yapısının en dinamik kesimi olması ve aynı zamanda geleceğin bilgili karar vericileri olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer bir nedeni ise gençlerin tüketimin odağında, pazarlamacıların hedefinde yer almasıdır. Gençlerin kimlik oluşturma, kendini ifade, kendini kanıtlama, beğenilme, ait olma gibi ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların giderilmesinde tüketimin rolü incelenmiş ve bu bağlamda yapılmış olan saha araştırmasının sonuçları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we examined the consumption patterns, the consumption trends shaping and shape factors of students in Selcuk University. Before that we have shed light on the sociology of consumption and features. In this study it was selected university students in particular because young people constitute the most dynamic in the social and cultural structure of society and at the same time they are part of decision-makers in the future. And as another reason to focus on youth consumption they always pose a target for marketers. In this study, and through the results of field surveys were interpreted young people's identity and self-assertion, and their needs, such as belonging and discuss the role of consumption in dispelling these needs and affiliations.