Hollywood'un 2000'li yıllardaki hedef kitlesi olarak gençlik ve gençliğin bilişsel gelişimlerinin fantastik sinemaya yansımaları: Bir örnek olarak Yüzüklerin Efendisi üçlemesi
Youth as a target audience of hollywood in the 2000s and the reflections of cognitive development on fantasy cinema: The Lord of the Rings trilogy as a case study
- Tez No: 393261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN MEHMET ARSLANTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Genç, Gelişim, Fantastik, Sinema, Göstergebilim, Youth, Development, Fantasy, Cinema, Semiology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Hollywood film stüdyoları, sinema tarihinin her döneminde yeni izleyici kazanma politikaları üzerinde durmuşlardır. 2000'li yıllarda gelişen görüntü ve ses teknolojileri sayesinde bu politikaların temelinde çocuk/genç izleyici kitlesi yer almaya başlamıştır. Teknolojik aletlerin erişilebilirliği artıp kullanım yaşı düşmeye başladıkça, dünya nüfusunda önemli bir yer sahibi olan gençlere yönelik stratejiler geliştirilmeye başlanmıştır. 2000 öncesi dönemde, genç nüfusun film izleme pratiğinin temelinde sadece çizgi/animasyon filmler yer alsa da, gelişen bilgisayar destekli efektler ve bu filmlerin vizyona girebileceği donanıma sahip salonlar sayesinde fantastik filmler de giderek artış göstermiştir. Bu çalışmanın temel amacı, yeni film izleme politikalarının temelinde yer alan genç izleyici kitlesini ilk çocukluk çağlarından itibaren bilişsel olarak inceleyerek kendileri için üretilmeye çalışılan politikaları anlayabilmektir. Teknolojik gelişmelerden sonra animasyon filmlerinin yanı sıra bilişsel gelişimlerine uygun olarak fantastik filmler de rağbet görmeye başlamıştır. Gençlerin bilişsel durumları çözümlenirken 2000'lerden sonra altın çağını yaşayan fantastik kurgu da incelenmiştir. Çalışma üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde insanların ilk çocukluk ve gençlik çağları bu konular üzerine çalışan kuramcıların görüşlerinden faydalanılarak derinlemesine incelenmiş; ikinci bölümde fantastik, fantastik kurgu ve fantastik sinema kavramları açıklanmış; üçüncü bölümde ise göstergebilimsel çözümleme yöntemin bahsedilerek fantastik sinemanın 2000'lerdeki en görkemli temsilcilerinden Yüzüklerin Efendisi üçlemesi: tema, karakter ve hikayeleri bakımından incelenmiştir. Bu çözümlemenin sonucu olarak, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde gençlerin bilişsel gelişimlerine vurgu yapan yönler ortaya çıkarılmıştır. Çalışma sonucunda, fantastik sinema eserlerinin gençlerin bilişsel gelişimlerine uygun bir yapı sergilediği ve bu yüzden rağbet görmeye devam ettiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hollywood film studios have focused on gaining new viewers policy at each period of cinema history. Children/young audience have taken place based on these policy thanks to developing video and audio technologies in the 2000's. As long as the accessibility of the technological tools increase and the usage age of the technological tools decrease, it is initiated to be developed strategies for young people having an important place in the world population. Although there were only animated films underlying watching movie practical of young people in the pre-2000 period, fantasy films have increased thanks to sophisticated computer aided effects and cinemas having equipment that these movies will come out. The main purpose of this study is to figure out the policy trying to be produced for themselves by examining cognitively from the early childhood of the young audience underlying to watch new films policies. Fantasy films have also begun to be in demand in accordance with cognitive developments as well as animated films after technological developments. Fantasy fiction, which has been in the golden age after 2000's, has also been examined when analyzing cognitive status of the young. The study was divided into three sections. In the first part, theorists working on early childhood and youth of people and these matters have been examined deeply. In the second part, fantastic, fantastic fiction and fantastic cinema concepts have been described. In the third part, trilogy of lord of the rings, one of the most prominent representatives in 2000's: theme color, character descriptions and stories have been analyzed by referring to semiotic analyzing methods in 2000's. As a result of these analyzing, aspects focusing on cognitive development of youth have been revealed. At the end of study, it is found that fantastic cinema works show an adequate structure for cognitive development of youth and therefore it continues to see demand.