Kocaeli ilinin turizm potansiyeli ve karşılaşılan sorunlar
The tourism potential of Kocaeli city and the problems encountered
- Tez No: 393264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN GAZİ UÇKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Kocaeli'nde turizm, Alternatif turizm, Turistik ürün çeşitlendirmesi, Kocaeli, Tourism in Kocaeli, Alternative Tourism, Tourist Product Diversification
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Eski çağlardan beri yerleşim yeri olarak stratejik bir konumda bulunan, günümüzde ise Türkiye'nin en büyük sanayi şehirlerinden birisi olan Kocaeli; uzun yıllar sahip olduğu sanayi şehri imajı nedeniyle; doğal, tarihi ve kültürel değerleri gözardı edilmiştir. Oysa ki Kocaeli İstanbul'a olan yakınlığı, Karadeniz ve Marmara Denizi'ne olan kıyıları, Kocaeli Fuarı, Kartepe Kayak Merkezi, yaylaları, mesire alanları, Sapanca Gölü, ekolojisi, tarihi, kültürel mirası ve diğer çeşitli güzellikleriyle alternatif turizme imkânlar sunan bir yapıya sahiptir. Çalışmanın amacı turizm alanında Kocaeli'nin turizm değerlerini ortaya koymak, sahip olduğu turizm kaynaklarının nasıl kullanılacağına ilişkin somut öneriler getirmektir. Şehir stratejik konumu, ekonomisinin güçlü olması, termal su kaynaklarının bulunması, ulaşım ağının geniş olması, çeşitli doğal ve kültürel zenginlikleri gibi bir çok avantaja sahiptir. İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından sanayinin turizm kaynağı olarak kullanılmasını, bölgenin turizm envanterinin çıkarılmasını, bölgede yapılabilecek alternatif turizm çeşitlerinin ve bunları gerçekleştirebilmek için gerekli olan tüm alt yapı çalışmalarını içeren master planları hazırlanmalıdır. Bu çalışmalar kentin algısındaki değişimin ilk hareket noktalarını oluşturmaktadır. Kentin sanayi şehri imajının kültür ve turizm şehri imajı olarak değiştirilmesi ve var olan turizm potansiyelinden yeterince yararlanabilmesi için kamu kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, yatırımcıların, halk ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi ve turistik değerlerine sahip çıkmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Kocaeli, which has been attractive as a residential area since ancient times and today one of the biggest industrial cities of Turkey, has been sidelined for its natural, historical and cultural value for the reason that it has been known for its image of industrial city for a long time. Kocaeli offers several opportunities to alternative tourism with its proximity to İstanbul, coasts of Black Sea and Marmara, Kocaeli Fair, Kartepe Ski Center, its plateaus, picnic areas, Sapanca Lake, its ecology, history, cultural values and a variety of other beauty. The aim of this research is to set forth Kocaeli's tourism values by interviewing with the relevant people from private businesses, the university, and public institutions which operate in tourism sector, by doing literature research and to make concrete recommendatitons on how to benefit from them. To change the image of the city from“The industrial city”to "The city of culture and tourism and to benefit enough from the city's existing potential of tourism, public organizations, local governments, investors and civil organizations should act all together and preserve touristic values. The city has plenty of advantages, such as strategic location, strong economy, the presence of thermal springs, a wide range of transportation opportunities and a variety of natural and cultural heritage. Master plans which include studies of using industry as a source of tourism, taking tourism inventory of the city and preparing plans of the alternative tourism kinds that can be appropriate to the area and the necessary substructural works to accomplish these should be prepared by relevant institutions and organizations. These efforts will be the first studies to be the starting point of the change in the perception of the city.