1960–1970 arası Türk melodram filmlerinde kadın suçluluğunun namus, kıskançlık, intikam, aşk ve para bağlamında değerlendirilmesi
The evaluation in context of honor, jealousy, revenge, love and money of female criminality in the Turkish melodrama films between the years of 1960-1970
- Tez No: 393291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLANTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Melodram, Yeşilçam Melodram Sineması, Kadın Suçluluğu, Melodrama, Yeşilçam Melodrama Cinema, Female Criminality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türk Sineması'nın“Altın Çağı”olarak kabul edilen 1960–1970 yılları arası, kadına yönelik bir tür olan ve Türk Sineması'nın temel anlatı biçimlerinden birini oluşturan melodram türündeki filmlerde kadın suçluluğu ve intihar olgusunun nedenlerini araştırarak; namus, kıskançlık, intikam, aşk ve para kavramları üzerinden belirim kazandırmaktır. Çalışmada, Türk Sineması'nın melodram filmleri evreninde, üretim verimliliğinin en üst noktaya çıktığı 1960–1970 yılları arasında en çok film çeken yönetmenlerden Türker İNANOĞLU, Nejat SAYDAM ve Ülkü ERAKALIN'ın filmleri örneklem olarak belirlenmiştir. Çalışma kapsamında izlenen filmlerde kadınların işlediği;“adam öldürme, adam öldürmeye teşebbüs, tehdit, suça iştirak (yardım ve azmettirme)”suçları ve“intihar ve intihara teşebbüs”girişimi ile bu suç ve intiharların nedenleri“namus, kıskançlık, intikam, aşk ve para”çerçevesinde niceliksel içerik çözümlemesi yöntemiyle açıklanmaya çalışılmıştır. Ortaya çıkan istatistiksel veriler sonucunda, Türker İNANOĞLU ve Ülkü ERAKALIN'ın filmlerinde, kadınların en çok“namus ve intikam”nedenleri ile“adam öldürme”suçu işledikleri, Nejat SAYDAM'ın filmlerinde ise, kadınların en çok“kıskançlık”nedeni ile“adam öldürmeye teşebbüs”suçu işledikleri görülmüştür. İzlenen filmler arasından, bu suç ve nedenlerine uygun Türker İNANOĞLU'nun“Ayrılık Saati (1967), Ülkü ERAKALIN'ın ”Yuvamı Yıkamazsın (1969)“ ve Nejat SAYDAM'ın ”Yalan Yıllar (1968)" filmleri seçilerek niteliksel içerik çözümlemesi yöntemi ile çözümlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Basic purpose of this study is to investigate the female criminality and suicide fact and revealing them over the honor, jealousy, revenge, love and money concepts in the movies in melodrama genre which consists one of the basic narration types of the Turkish Cinema and which is also a genre that aimed at female in the era called“Golden Age”of Turkish Cinema between the years of 1960–1970. In this study, the movies of the directors such as Türker İNANOĞLU, Nejat SAYDAM, and Ülkü ERAKALIN who had been made most movies between the years of 1960–1970 which were productivity reached the top level in the melodrama movies universe of Turkish Cinema are determined as samples. In the movies watched within the scope of this study, the crimes committed by female such as“homicide, attempted murder, menace, complicity (assistance and instigator)”and“suicide and attempted suicide”concepts and the reasons of these crimes and suicides are tried to be explained by using quantitative content analysis method within the frame of“honor, jealousy, revenge, love and money”concepts. As a result of the generated statistical data, it was seen that mostly“homicide”crimes by the reasons of“honor and revenge”were committed by female in the movies directed by Türker İNANOĞLU and Ülkü ERAKALIN, however,“attempted murder”crimes by the reason of“jealousy”was committed by women in the movies directed by Nejat SAYDAM. The movies such as“Ayrılık Saati (1967)”by Türker İNANOĞLU,“Yuvamı Yıkamazsın (1969) by Ülkü ERAKALIN and ”Yalan Yıllar (1968)" by Nejat SAYDAM which are comply with these crimes and their motives, were selected among the watched movies and tried to be analyzed by using qualitative content analysis method.