Kinetik mimari kavramı ve iç mekan tasarımına etkileri
Kinetic architecture concept and its effects on interior design
  1. Tez No: 393296
  2. Yazar: EDA ÖLÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kinetik Mimari, Kinetik Mimari Kavramı, İç Mekan, İç Mekan Tasarımı, Kinetic Architecture, Concept of Kinetic Architecture, Interior Space, Design of Interior Space
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Hareket eylemi, canlılığın bir gereğidir ve tüm canlılar gibi insanlar için de vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Yaşamı boyunca hareket eden ve içinde bulunduğu canlı veya cansız çevre ile etkileşim içerisinde olan insan, sürekli değişme, kendini geliştirme eğilimindedir. Bireysel ve toplumsal yaşantıdaki değişimlere bağlı olarak zamanla farklı alışkanlıklar kazanan ve farklı yaşam biçimlerini benimseyen insanlar, yaşamlarının büyük bir bölümünü içerisinde sürdürdükleri mimari çevrelerin, bu değişim sürecine uyum sağlamasını istemektedir. Özellikle Sanayi Devrimi ile başlayan Bilgi Çağında hızlanarak devam eden teknoloji alanındaki gelişmeler, bireysel ve toplumsal yaşantıda değişimi kaçınılmaz bir hale getirmiş ve dinamik yaşam biçimlerinin oluşmasına neden olmuştur. Bu durum mimariyi de etkilemiş ve değişime uyum sağlayabilen, hareketli yaşantıyı destekleyen mekan tasarımlarına duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Sabit elemanlardan oluşan mimari yapılar, ancak sınırlı ihtiyaçları karşılayabildikleri için insanların hızla değişen beklentilerine uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Bir mimari yapının değişim karşısında işlevselliğini koruyabilmesi için değişime değişimle karşılık vermesi yani hareket etmesi gerekmektedir. Bir mimari yapının veya yapı elemanlarının hareketlilik anlayışı ile tasarlanması fikri,“Kinetik Mimari”kavramını ortaya çıkarmıştır. Hazırlanan bu tez çalışması ile hedeflenen, teknolojik olanaklarla birlikte gelişim gösteren Kinetik Mimari kavramının, incelenerek iç mekan ve mobilya tasarımı üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Yapılan literatür araştırması sonucunda konu ile ilgili olduğu düşünülen yazılı ve görsel verilerin derlenerek analiz edilmesi şeklinde yürütülen çalışma genel olarak iki bölümden oluşmaktadır; Birinci bölümde, Kinetik Mimari kavramının yeni bir tasarım yaklaşımı olarak mimaride kullanılma nedenlerinden bahsedilmekte ve tarihsel süreç içerisindeki gelişimi anlatılmaktadır. Bu konu ile ilgili çalışmalar yürüten bilim adamlarının geliştirdiği sınıflandırma yöntemlerine yer verilmekte ve analiz sürecini kolaylaştırması için örnek projelerin incelenmesi, uygun bulunan bir sınıflandırma yöntemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. İkinci Bölümde, kinetik mimarinin iç mekanda kullanılma nedenleri ve iç mekan tasarımına etkileri anlatılmaktadır. İç mekanda kullanılan kinetik mimari elemanlar iç mekan donatıları ve mobilyalar olarak iki ana başlık altında ele alınmakta ve görsel veriler üzerinden analizleri yapılmaktadır. Sonuçta ise, yazılı ve görsel veriler üzerinden yapılan araştırma ve analizler sonucunda elde edilen bulgu ve önerilere yer verilmektedir. Kinetik mimarinin, gelecekte teknolojik gelişmelerin de etkisiyle iç mekandaki kullanımının artış göstereceği ve iç mimarların ilgisini çeken bir tasarım yaklaşımı olacağı öngörüsüyle yapılan bu çalışmanın, bu konu hakkında yapılacak araştırma ve değerlendirmelere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The action of movement is a necessity of liveliness and it is an indispensable need for people just like for all the living beings. People who moves throughout his life being in interaction with the living and non-living environment have the tendency to be in continuous change and improve himself. People who adopt different habits and different lifestyles in time depending on changes in individual and social life want architectural environment in which they sustain great part of their life to adapt to this alteration process. Developments in the field of technology which especially started in Industrial Period and continued rapidly in Information Age made alteration indispensable in individual and in social life and caused emergence of dynamic lifestyles. This situation influenced architecture as well and increased need for space design which adapts to alteration and supports mobile life. Since architectural constructions which are composed of stable elements fulfill restricted requirements, they have difficulty in adapting to rapidly changing expectations of people. For an architectural construction protect functionality against alteration, it should reply alteration with an alteration in other words it should be mobile. The idea of designing an architectural construction or construction elements with the perception of mobility conceived the term of“Kinetic Architecture”. What is aimed with this thesis study is to analyze the concept of Kinetic Architecture which improves together with technological opportunities and to reveal its effect on interior design and furniture. As a result of literature study; the study which was conducted through compilation and analysis of related written and visual data is composed of two sections; In the first section, reasons of using the concept of Kinetic Architecture in architecture as a new design approach and its progress in historical process is mentioned. Classification methods which are developed by scientists who conduct study about this subject are presented and in order to enhance analysis process, analysis of sample projects was done through a suitable classification method. In the second section, reasons of using kinetic architecture in interior space and its effects on interior space are explained. Kinetic architecture elements used in interior space are considered under two main titles namely interior space equipments and furniture and their analysis was done through visual data. Finally, findings and suggestions acquired as a result of research and analyses through written and visual data are presented. This study which was carried out with the presumption that the use of kinetic architecture in interior space would increase with the effect of future technological developments and that it would become a design approach which draws attraction of interior architect is thought to have contributions to researches and evaluations to be made on this subject.