İş güvencesizliği algısı, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişki: Bankacılık sektöründe bir uygulama
Relationship between perception of job insecurity, organizational commitment and intention to quit the job: A practice in banking sector
- Tez No: 393297
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Banking, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesizliği Algısı, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma Eğilimi, Bankacılık Sektörü, Perception of Job Insecurity, Organizational Commitment, Intention to Leave, Banking Sector
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, günümüz çalışma yaşamının ciddi sorunlarından biri olan iş güvencesizliği algısı, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkileri, yoğun rekabet ortamı içinde olan bankacılık sektörü özelinde değerlendirmektedir. Çalışmada, iş güvencesizliği algısı nitel ve nicel açıdan ele alınmıştır. Nitel iş güvencesizliği, daha çok işe ilişkin özelliklerde düşüş ve kariyer olanaklarının kötüleşmesi ile ilgili algılanan tehditleri içermektedir. Nicel iş güvencesizliği ise, bireyin işini kaybetme endişesi ve işinin devamlılığı ile ilgili olarak kaygı duyması olarak ele alınmaktadır. Örgütsel bağlılık, genel olarak bireyin çalıştığı örgüte olan duygularını içerir ve bireyin iş güvencesizliği hissetmesi genellikle örgüte olan bağlılığını azaltmaktadır. Duygusal, devam ve normatif bağlılık şeklinde sınıflandırılabilen örgütsel bağlılık olgusunda, iş güvencesizliği özellikle duygusal bağlılığı zayıflatmaktadır. Örgüte olan duygusal bağlılığın azalmasıyla birlikte de, bireyin işten ayrılma eğilimi artış göstermektedir. Bu çalışmada, banka çalışanlarının hissettikleri hem nitel hem de nicel iş güvencesizliği algısının örgüte yönelik duygusal bağlılığın kısmi aracılık etkisiyle işten ayrılma eğilimini güçlendirdiği sonucu elde edilmiştir. Genel olarak iş güvencesizliği algısının sonuçları değerlendirildiğinde, söz konusu tehdidin bireyi işten ayrılmaya sevk edecek kadar olumsuz olduğu anlaşılmaktadır. Bu noktada, bankaların üstü yönetim ve insan kaynakları bölümlerinin, yüksek işgücü devrine neden olan bu durumu, örgüte duygusal bağlanmayı sağlayarak önleyebilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
In recent years, perception of job insecurity is one of the greatest problems in working life. In this article; perception of job insecurity and its relationship with organizational commitment and intention to leave is analysed in the banking sector, which is highly competitive. Perception of job insecurity is described in qualitative and quantitative terms. Qualitative job insecurity mostly includes threats about decrease in the features of the job and having less career opportunities. Quantitative job insecurity is mostly described as having fear of losing the job or continued existense of the job. Organizational commitment, including the positive feelings of the employee toward the organization, tends to decrease when the employees perceive job insecurity. Organizational commitment, which can be classified as affective, continous and normative, especially results in diminishing emotional commitment when confronted with job insecurity. Employees' intention to leave the organization increases, with this decrease in emotional commitment. In this study it is observed that; both qualitative and quantitative job insecurity perception of the bankers tend to increase the intention to leave the organization, with the partial mediation effect of affective commitment. When the results of perception of job insecurity is evaluated generally, it can be stated that this threat is so crucial to urge an employee to leave the organization. In order to avoid high turnover, management and human resource departments of the banks can prevent these negative results by establishing the emotional commitment towards the organization.