Ahmet Haldun Terzioğlu'nun romancılığı (İlk dönem)
Ahmet Haldun Terzioğlu's authorship (First term)
- Tez No: 393392
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Haldun Terzioğlu, roman, içerik, siyaset, Türk mitolojisi, Ahmet Haldun Terzioğlu, novel, content, politics, Turkish Mythology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 377
Özet
Ahmet Haldun Terzioğlu'nun Romancılığı (İlk Dönem) isimli, yüksek lisans tezinde Ahmet Haldun Terzioğlu'nun yayınlamış olduğu on romanı roman çözümleme tekniğine göre incelenmiştir. Yazarın incelediğimiz romanlarını iki grupta toplamak mümkündür. Birincisi eski Türk tarihi ve mitoloji konulu romanları, diğeri ise 1980 öncesi Türkiye'nin siyasi, ekonomi ve toplumsal durumunu gerçek ve o dönemde yaşamış, medyaya yansımış kişiler üzerinden o dönemi işleyen romanlarıdır. Eserlerinde anlatmaya çalıştığı, Türk birliğini kurmak, Türk milliyetçiliğine sahip çıkmak ve onu yaşatmaktır. Romanlarında kullandığı merkezi kişiler hep erkektir. Erkekler onun eserlerinde, lider tipli kişilerdir.Düşündüklerinden, inandıklarından asla taviz vermeyen, fedakar, iyi kalpli kişilerdir. Yazarın eserlerinde kötü kalpli Türk milliyetçisine pek rastlanmaz. Kötü tipleri, yabancı ülkeye mensup ve sol eğilimli kişiler üzerinden vermeye çalışmıştır. Eski Türk tarihi ve mitolojisini anlattığı romanlarında mekan, yazar için kutsaldır ve simgesel bir değer taşır. Dönemin özelliklerini yansıtan, o çağda yaşamış olan insanlar için kutsal sayılan mekanları kullanmıştır. Açık mekan tasviri, kapalı mekan tasvirine göre daha sık görülmektedir. Orta Asya coğrafyasının tasviri roman kurgusunda geniş bir yer tutar. Siyasi konulu romanlarında da açık mekan tasviri kapalı mekan tasvirlerine göre daha çoktur. İstanbul, Ankara açık ve kapalı mekan tasvirlerinde sıkça kendisini göstermektedir. Gerilim öğelerinin incelediğimiz romanlarının kimisinde çok kimisinde de çok az kullanmıştır. Romanlarının birçoğu trajik sondur. Metinlerarasılığın siyasi romanlarında daha fazla olduğu söylenebilir. Yaşamöyküsel ve tarihi romanlar incelediğimiz eserler arasında büyük bir yer tutar. Romanda konuyu oluşturan terimler pek kullanılmamıştır. Argo ve deyimlere de oldukça yer verdiği belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
In post graduation thesis, I examined ten novels written by Ahmet Haldun Terzioğlu and analyzed them with a technique is called Ahmet Haldun Terzioğlu's authorship. (first term)His novels can be divided into two groups. The first group's subject is Turkish history and mythology and the secound group's subject is pre-1980's Turkish Republic's political, economic and social stiuation.His novels also based on the events rebounded on media and the people who lived in early 1980's Turkey.In his poems, he mentions about great Turkish Union, protecting Turkish Nationality and keeping it stronger.Men of his works are leading and stand frim type of person. Also, the description of people on his novels are kind and benignant. Also, in his novels there are no black hearted Turkish Natioanalist.The bad type people associated with foreign countries or left-winger people. In authors' novels which based on ancient Turkish History and Mythology, the place is sacred for the author. He used sacred places which reflecting the characteristics of the period.Also, the description of Central Asia has an extensive coverage in his novels Depicted in the novel is much more open space in accordance with the political theme indoor portrayed. Istanbul, Ankara manifests itself frequently in outdoor and indoor portrayed. The novels that I have examined, in some of his novels have so little thriller, some of them are much. Most of them have funereal ends. The author generally used intertextuality on his political books. The most of books that I have examined were biographical and historical.The author used no particular terms in his books. He used too much idioms and slang words.