Normanların Güney İtalya ve Sicilya'yı fetihleri, 1059-1130
Norman conquest of Southern Italy and Sicily, 1059-1130
- Tez No: 393502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇOĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Normanlar, Güney Ġtalya, Sicilya, Sicilya Norman Krallığı, Robert Guiscard, II. Roger, Normans, Southern Italy, Sicily, Norman Kingdom of Sicily, Robert Guiscard, Roger II
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
911 yılında Viking lideri Rollo, Fransa kralı III. Charles'ten bu gün“Normandiya”olarak anılan toprakları aldı. Daha sonra burada Normandiya Norman Düklüğü'nü kuran Rollo'nun soydaşları, özellikle Hauteville ailesi, Güney İtalya ve Sicilya'yı fethederek Sicilya Norman Krallığını kurdular. Güney İtalya topraklarına başlangıçta hacılar olarak gelen Normanlar burada ilk başta Bizans'a karşı başlatılan isyanlarda yer aldılar ve bu sayede İtalya'nın zenginliklerini tanıma fırsatını yakaladılar. Normandiya'ya geri döndüklerinde ise miras ve toprağı bulunmayan soydaşlarına İtalya'nın zenginliklerinden bahsettiler ve bu sayede Normandiya'dan İtalya'ya kitleler halinde göçler başladı. Normanlar, yerel güçlerin emri altında paralı askerlik yaptıktan sonra zamanla daha organize hareket etmeye başladılar. Özellikle kendilerini düşmanlarına karşı birleştirecek Guiscard ve Roger gibi yetenekli liderlerin gelmesinden sonra Güney İtalya'da topraklar kazanarak bölgede kalıcı olduklarını gösterdiler. Sicilya Norman Krallığı'nın kurulması oldukça zahmetli gerçekleşti ve Normanlar, bu uğurda bölgedeki Papalık gibi yerel ve Bizans ve Lombardlar gibi yabancı unsurlar ile amansız bir mücadeleye girdiler. Sicilya'nın fethi aşamasında ise bu mücadeleye bir de Araplar katıldı ve Normanların işi iyice zorlaştı. Fakat, aynı dönemde Normandiya Norman dükü II. William İngiltere'yi fethetme girişiminde bulundu ve İngiltere'yi Hasting savaşı ile bir günde fethetti. II. William'ın bir günde gerçekleşen fethinin aksine Normanlar, Güney İtalya ve Sicilya'yı yarım asırdan fazla bir sürede fethettiler. Normanlar fetih hareketlerinin sonucunda Avrupa sahnesine yepyeni bir krallık olan Sicilya Norman Krallığı'nı çıkardılar. Bu krallık meydana getirdiği hoşgörü ortamı ve Müslümanlardan ve Bizans'tan devşirdiği karma bir yönetim sistemi ile Avrupalı yazarlar tarafından tarihin ilk modern devleti olarak anıldı.
Özet (Çeviri)
In 911, Viking leader Rollo took territories, which we call today Normandy, from the French king Charles III. Afterwards, the cognates of Rollo who established Dukedom of Normandy here, especially House of Hauteville, established the Norman Kingdom of Sicily by conquering Southern Italy and Sicily. The Normans who arrived Southern Italian territories as pilgrims in first place, initially took part in riots launched against Byzantium, and by means of this they had the opportunity of getting know of the riches of Italy. When they have come back to the Normandy, they mentioned about the riches of Italy to their cognates who do not have estate and land, and thus, mass migrations from Normandy to Italy have started. After serving as mercenaries under the command of local forces, in the long run, they started to act more organized. Especially after arriving of the two skilled leaders, Robert Guiscard and Roger I who are able to unite them against enemies, they have begun to show that they are permanent in the region by conquering territories in Southern Italy. Establishment of the Norman Kingdom of Sicily took place quite laboriously, and to this end Normans went in relentless struggles with the local forces such as Papacy and foreign elements such as Byzantium and Lombards. In the process of Sicilian conquest the Arabs have taken part in this struggle and Normans burden become more heavy. Yet, during the same period William II, Duke of Normandy, attempts to conquer England and makes it in one day with the Battle of Hastings. Contrary to William II's one day conquest, Southern Italy and Sicily completely conquered more than half a century. Normans, as a result of their conquest movements, brought out a whole new kingdom to the European historical scene. The Norman Kingdom of Sicily, owing to its atmosphere of tolerance and its composite administration system that derived from Muslims and Byzantium, is referred as the first modern state by the European authors.