Toplam kalite yönetimi uygulamalarında bilgi teknolojilerinin rolü ve verimliliğe etkisi:Van Organize Sanayi Bölgesinde bir uygulama
The role of information technologies on total quality applications and their effects on productivity: An application at Van Organized Industrial Zone
- Tez No: 393546
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH OĞRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Kalite, Bilgi Teknolojileri, Teknoloji, Verimlilik. Van Organize Sanayi Bölgesi, Total Quality Management, Quality, Information Technologies, Technology, Productivity, Van Organized Industr
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Toplam kalite yönetimi, bilgi teknolojileri ve verimlilik kavramları günümüzün değişen ve gelişen pazar şartlarında işletmeler için her geçen gün önemleri daha da artan kavramlar haline gelmektedir. Teknolojik alanda yaşanan gelişmeler ve bunların işletmelere olumlu yönde yansıması, işletmeler arasında yaşanan mal ve hizmet rekabetini ortaya çıkarmıştır. Bu rekabet işletmeler için olumlu sonuçlar doğurmuştur. İşletmeler rekabetçi ortamda hız kazanmak için kendilerine uygun bilgi teknolojilerini toplam kalite yönetimi uygulamalarında uygulayarak avantaj elde etmektedirler. Bilgi teknolojileri günümüzde işletmelerin devamını sağlayacak çok kritik bir rol oynamakta ve toplam kalite yönetiminde işletmelerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İşletmecilerin toplam kalite yönetiminde bilgi teknolojilerini uygulayarak işletmelerin verimli ve rekabetçi olmalarını sağlamıştır. Teknolojik gelişmeler ışığında ilerleyen toplam kalite yönetimi, üretimde verimliliğin artması ile bilgi teknolojilerine olan ihtiyacı ortaya koymaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı toplam kalite yönetimi uygulamalarında bilgi teknolojilerinin rolü ve verimliliğe etkisini işletme yöneticilerinin bakış açısıyla ele alınıp ölçülmesidir. Bunun için işletmelerde kalite ve verimlilik ilişkisi, işletmelerde bilgi teknolojilerinin kullanımının verimliliğe etkisi, toplam kalite yönetimi ve teknoloji ilişkisi ve bunların birbirleriyle etkileşimlerini inceleyerek, bu konuda genel bir bakış açısı sağlamak olmuştur. Bu amaç kapsamında Van Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan işletmelerin yöneticileriyle anket yöntemi kullanılarak araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Total quality management, information technologies and productivity are concepts which gain importance in today's changing and developing market conditions for business. Developments in technological fields and their positive effects on business lead to goods and service competition. This competition brought to a successful conclusion for business. Enterprises take advantage by applying proper information technologies on total quality managements in order to gather speed in competitive environment. At the present time, information technologies have an important role to provide continuance of business enterprises and it became an inseparable part of enterprises in total quality management. By applying information technologies on total quality management, business enterprises became productive and competitive. Total quality management progressing in the light of technological developments with the increasing productivity created a need for information technologies. The main purpose of this thesis study is to measure the role of information technologies and their effects on productivity at total quality management applications. For this reason, quality and productivity relation at business enterprises, effect of using information technologies on business enterprises, total quality managements and technology relation and their interactions among each other were analyzed and a general overview has been provided on this subject. In the context of this purpose, the research was performed as a survey with the managers of the enterprises making business in Van Organized Industrial Zone.