Alternatif tiyatrolar ve sürdürülebilirlik sorunu
Alternative theatres and sustainability problem
  1. Tez No: 393614
  2. Yazar: TAMER CAN ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN SARIKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Tiyatro, Fringe, Bourdieu, Kültürel Sermaye, İstanbul, Alternative Theatre, Fringe, Bourdieu, Cultural Capital, İstanbul
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film ve Drama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İstanbul'daki alternatif tiyatro gruplarının araştırıldığı bu çalışmada alternatif tiyatro teriminin günümüzde ne anlama geldiği öncelikle incelenmiştir. Bu grupları bir araya getiren, grupların yaşamına devam edebilmesini sağlayan ortak noktalar var mıdır? Gruplar yaşamlarına ve kültürel üretime nasıl devam edebiliyorlar? Tiyatroların neye alternatif olduklarına dair bir dramaturgileri var mı? Çalışmanın temelini bu sorular ve sorulara verilen yanıtlar oluşturuyor. Ayrıca Bourdieu'nun kültürel alan ve sermayenin biçimleri kavramlarının üzerinden bir okuma yapılarak güncel alternatif tiyatro gruplarının tiyatro alanında var olabilmelerine ilişkin sebepler araştırıldı.
Özet (Çeviri)
This study which researches alternative theatres in Istanbul primarily analyses what the term alternative theatre means in today. Are there any common points which make theatre groups to be founded and make them survive? How do these theatre groups continue sustainable cultural production? Do these goups have a dramaturgy on what they are alternative to? The basis of this study structured on those questions and answers. Also an analysis based on Bourdieu's notions as cultural field and forms of capital, was done on reasons of sustainability of alternative theatre groups in today.