Education and income inequality in Turkey: New evidence from panel data
Türkiye'de eğitim ve gelir eşitsizliği: Panel data üzerinden yeni bulgular
  1. Tez No: 393620
  2. Yazar: ESRA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL KAYAOĞLU YILMAZ, YRD. DOÇ. DR. CHRİSTOPHER HANNUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Eşitsizliği, Eğitim Eşitsizliği, Panel Veri Analizi, Income Inequality, Education Inequality, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezde, Türkiye'de eğitim ve gelir eşitsizliği analiz edildi, eğitim Gini katsayısı il bazında hesaplandı ve eğitim eşitsizliğinin gelir eşitsizliği üzerindeki etkisi, statik ve dinamik panel veri tahmin yöntemleri kullanılarak, 2008 ve 2013 yılları arası için il bazında incelendi. Analiz sonuçları, Türkiye'nin batı bölgelerinde eğitim ve gelir dağılımlarının batı bölgelerine göre daha eşit ve adaletli olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ampirik sonuçlar, Gini katsayıları ile ölçülen eğitim ve gelir eşitsizlikleri arasında negatif ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the education and income inequality in Turkey is analyzed, the education Gini coefficient is calculated in provincial level and the impact of education inequality on income inequality is examined by using static and dynamic panel data estimation methods in provincial level for the period between 2008 and 2013. The results of the analysis indicate that western regions of Turkey has more equal income and education distributions than eastern part of the country. Furthermore, the empirical part shows that there is a negative relationship between education and income inequalities which are measured by Gini coefficients.