Sosyolojik perspektiften postmodernite ve din ilişkisine yeniden bakış
The review of relationship between religion and postmodernity in sociological perspectives
  1. Tez No: 393641
  2. Yazar: TALİP DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KIRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, modernite, modernleşme, postmodernite, sekülerleşme, Religion, modernity, modernization, postmodernity, secularization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Modernleşme, genel anlamda 17.yüzyılda Avrupa'da başlayan daha sonra da tüm dünyaya yayılan bir dizi kökten değişim ve dönüşümü ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Bu değişim sürecinin en etkili lokomotifleri sanayileşme, rasyonelleşme, bilimsel bilgi ve teknolojinin gelişmesi süreçleridir. Ancak modern hayat, sunduğu olanakların yanında birçok olumsuzluğu da beraberinde getirmiştir. Modernleşmeye yönelik eleştirilerin daha ziyade postmodern söyleme referansla dile getirildiği söylenebilir. Modernitenin temel dayanaklarını 'anlatı' olarak nitelendiren postmodern söylemde, modernitenin dışladığı her türlü insan aktivitesine yer açılmıştır. Modern dönemde geleneksel toplumlardaki etkinliğini ve değerini gittikçe kaybeden din de postmodern olarak adlandırılan bu dönemde“yeni bir karaktere”bürünmüştür. Ancak bu yeni durum, postmodern toplumlarda dinin yeniden yükselişe geçtiği ya da toplumsal hayatta merkezi bir konuma geldiği anlamına gelmemektedir. Daha ziyade dinin bireysel bir aktivite haline gelip“seçeneklerden biri”olarak görüldüğü söylenebilir. Dahası bu dönemde gündeme gelen dinin klasik anlamda anlaşılan din kavramı ile aynı şeye tekabül edip etmediği tartışmalı bir konudur. Buradan hareketle araştırmamızda, postmodernite-din ilişkisine sosyolojik açıdan yaklaşılarak postmodern toplumlarda dinin yeri ve önemi belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Modernization, in general, is a concept that used to refer a series radical changing and transformation which began in the 17th century in Europe then spread throughout the world. The most effective dynamics of this changing process are the industrialization, rationalization, development of scientific knowledge and technology. Modern life, however has brought various negatives alongside with the opportunities it offered. It can be said that the critiques that directed to modernization are much rather voiced by reference to postmodern discourse. Postmodern discourse that describes the basic foundations of modernity as 'narrative', made space to all kinds of human activities which excluded by modernity. In the modern age, religion which increasingly losing its effectiveness and value that had it during the traditional society, has taken“a new character”in this period which is called postmodern. This new situation, however doesn't mean that the rising of religion in postmodern societies or religion is coming to central location of social life again. Rather, it can be said that religion becoming an individual activity and this can be seen as the“one of the options”. Moreover, it is controversial issue that whether religion which came into question during this period correspond with the concept that understood in the classical sense. In this research, so that it will be evaluated the role and importance of religion in postmodern societies by approaching postmodernity-religion relation from sociological perspective.