Zygmunt Bauman'da postmodernite ve din
Postmodernity and religion at Zygmunt Bauman
  1. Tez No: 763500
  2. Yazar: NESİM TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Sosyolojisi, Modernite, Postmodernite, Din, Bireyselleşme, Belirsizlik, Kapitalizm, Sociology of Religion, Modernity, Postmodernity, Religion, Individualization, Uncertainty, Capitalism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, postmodern dönemi bir realite olarak gören ve eserlerinde sıkça vurgulayan Zygmunt Bauman'ın postmodernlik ve din olguları ve bu olgular arasındaki ilişki ile ilgili düşüncelerini sosyolojik bir perspektifle incelemeyi amaçlamıştır. Bu çalışmada Bauman'ın postmodernite, din, tanrı, postmodernlik ve din olgularının birbiriyle ilişkisi, postmodern din anlayışı gibi konulara yönelik görüşleri incelendi. Bu araştırma, Bauman'ın fikirleri ışığında postmodern dönemin temel belirleyicilerini ortaya koymaya çalışmaktadır. Bauman'a göre, postmodern dönemde yaşanan toplumsal değişim ekonomi, siyaset, ahlak gibi sosyal kurumları etkilediği gibi din kurumunu da etkilemiştir. Modernliğin dışladığı din, postmodernliğin çoğulcu ikliminde ön plana çıkmıştır. Postmodernlik her ne kadar dini ve dini hayatı öncelemiyor olsa da postmodern döneme özgü bir din anlayışından bahsedilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the thoughts of Zygmunt Bauman, who sees the postmodern period as a reality and emphasizes it frequently in her works, about the phenomena of postmodernity and religion and the relationship between these phenomena, from a sociological perspective. In this study, Bauman's views on topics such as postmodernity, religion, god, the relationship between postmodernity and religion, the understanding of postmodern religion were examined. This research has revealed the main determinants of the postmodern period in the light of Bauman's ideas. The social change experienced in the postmodern period not only affected social institutions such as economy, politics, morality, but also affected the institution of religion. Religion, which was excluded by modernity, came to the fore in the pluralistic climate of postmodernity. Although postmodernity does not prioritize religious and religious life, it can be mentioned about a religious understanding specific to the postmodern period.