Kelam açısından rızık ve açlık sorunu
The problem of sustenance and hunger by viewpoint of kelam
  1. Tez No: 393640
  2. Yazar: RİCAİL KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ARDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Rızık, açlık, fakirlik, adalet, teodise, imtihan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Rızkın canlılar âleminde büyük öneme sahip olduğu bir gerçektir. Rızkın tüm canlılara Allah tarafından verildiği ayet ve hadislerde sıkça vurgulanmaktadır. Rızkın kader ile olan ilişkisinden dolayı, çalışmanın rızkı artırıp artırmayacağı tartışmalı bir olmakla beraber, bazı iyi davranışların rızkı artırdığı haber verilmektedir. aramın rızık sayılamayacağını ileri sürenlerin yanında, rızık olarak kabul edenler de vardır. Açlık ve fakirlik, hem insanlık tarihi boyunca hem de günümüzde kanayan bir yaradır. Açlık ve sefaletin daha çok geri kalmış ve sömürülmekte olan ülkelerde olduğu bir vakıadır. Adaletsiz paylaşımların olduğu günümüzde dünyanın bir tarafı obezite ile mücadele ederken diğer tarafında başta çocuklar olmak üzere, her gün binlerce insan açlıktan ölmektedir. Depremler, kıtlık, kuraklık, zulüm ve haksızlıklar, savaşlar, bazısı eliyle yapılan kötülükler olmakla beraber, bir kısmı da nedeni açıklanamayan musibetlerdir. Bu durumun Tanrı'nın adil ve merhametli olması ile nasıl bağdaştırılacağı bir sorun olarak tartışılmaktadır. Teistler dünyaya merhametli bir Tanrı'nın eseri olarak bakarken, atesitler metafiziksel, fiziksel ve ahlakî kötülükleri Tanrı'nın yokluğu yönünde en güçlü argümanlar olarak kullanmaktadır. İnsanın sebep olduğu kötülüklerde, insan fiillerinin hür bir irade ile mi yoksa cebir altında mı işlediği çok tartışılan konular olmaktadır. Gerek rızık, açlık ve fakirlik konusu ve gerekse dünyada varlıkları inkâr edilemeyen fiziksel ve ahlakî kötülüklere, ilahi hikmet, ilahi sabır ve şükür, mükemmellik ve nakiseinin ayrılmaz bütünlüğü ve imtihan gözüyle bakılırsa olumlu bir sonuca ulaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
It is a fact that the sustenance has a great importance for the living world . It is often emphasized on the verses and hadith that the Sustenance of all living things has been given by God. Due to the relationship with the sustenance with fate, it is reported that although the idea of the a controversial studies will help to boost the provision , some of the best behavior will also boost the sustenance. In addition to those suggested ideas Haram can not be considered as sustenance, there are those who accept it as a sustenance too . Hunger and poverty have been a serious problem both today and throughout the history of mankind .It is a fact that hunger and poverty have had been in countries that are underdeveloped and exploited. Because of the unfair sharings in our World , One side of the world children are struggling with obesity, on the other side thousands of people die from hunger every day. Earthquakes, famine, drought, oppression in-justice and wars, although some of them are the man-made evils but some evils are still unexplained .In this case,It is discussed as a problem that how to reconcile this situation with God's mercy and justice.Tensides are looking at the World as a result of a merciful God, atheists use the most powerful arguments such as metaphysical, physical and moral evils in terms of the absence of God .The evil caused by people committed to with the free will of a human act or under the algebra is the most debated topics.Need sustenance, hunger and poverty issues and both physical and moral evil can not be denied the existence of the world, divine wisdom, divine will, patience, and thank God, they will reach a positive result if regarded as perfect and imperfect integral integrity and trials. Key words : Sustenance, hunger, poverty,justice, theodicy,test