İkiz açık teoremi ve Türkiye uygulaması (1975-2013)
Twi̇n defi̇ci̇t theory: The case of Turkey
- Tez No: 393647
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İkiz Açık Hipotezi, Eşbütünleşme Analizi, Granger Nedensellik Analizi, TwinDeficitsHypothesıs, CointegrationAnalysıs, GrangerCausality Test
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İkiz açık hipotezi, bütçe açığı ile cari işlemler açığı arasında pozitif bir ilişkinin olduğunu öne süren bir teori olarak bilinmektedir. Bu teori ile ilgili iki karşıt görüş bulunmaktadır. Bunlardan ilki bütçe açığı ve cari açık arasında pozitif bir ilişki olduğunu savunan Keynesci Görüş' dür. İkinci görüş ise bütçe açığı ve cari açık arasında herhangi bir ilişki olmadığını ileri süren Ricardian Denklik Hipotezidir. Bu çalışmada Eş Bütünleşme Analizi, Vektör Hata Düzeltme Modeline Dayalı Granger Nedensellik Testi ve Granger Nedensellik Testinden yararlanılarak 1975- 2013 dönemi KKBG/GSYİH ve cari denge/GSYİH yıllık verileri kullanılarak ikiz açıklar hipotezinin Türkiye ekonomisinde geçerliliği test edilmiştir. Buna göre ikiz açık hipotezinin uzun dönemde geçerli olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca nedenselliğin yönünün kamu kesimi borçlanma gereğinden cari açığa doğru olduğu tespit edilmiştir. Kısa dönemde ise, cari açığın KKBG nin sebebi olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, hem uzun dönemde hem de kısa dönemde ikiz açık hipotezinin varlığı Türkiye için kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Twin deficit hypothesis is known as a theory which presents that there is a positive relationship between budget deficit and current account deficit. There are two opposing views on this theory. First one is Keynessian View suggesting that there is a positive relationship between budget deficit and current account deficit. The second is Ricardian Equivalence Hypothesis asserting that these is no relationship between deficit spending and current account deficit. In this study, the reliability of twin deficit hypothesis is tested on Turkish economy by using Co-integration analysis; Vector Error Correction Model based Granger Causality Test and Granger Causality test on 1975-2013 period PSBR/GDP and current account balance data. The results of the study revealed that in long term twin deficit hypothesis is valid. Moreover, according to Granger causality test result, the causality runs from PSBR to current account deficit. Whereas, in the short term, PSBR is found to be the cause of current account deficit. As a consequence, twin deficit hypothesis is found to be valid in Turkish context both in the long and short term.