Dünyada kamu diplomasisinin gelişimi ve Türkiye uygulaması
Evolution of public diplomacy in the world and practice of Turkey
  1. Tez No: 393646
  2. Yazar: SELCEN ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Diplomasi, Public Diplomacy, Soft Power, Diplomacy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bireylerin“devlet”çatısı altında bir araya gelmesi ve devletlerin zaman içinde kendisini oluşturan bireyler gibi birbirleri ile iletişim kurmak durumunda kalması sonucu diplomasi ortaya çıkmıştır. 15.yüzyılda İtalyan şehir devletleri ile başlayan kurumsallaşma sürecini Avrupalı devletler sayesinde tamamlayan klasik diplomasi, Teknoloji Devrimi'nin yarattığı etki sonucunda farklı diplomasi türleri ile desteklenmek durumunda kalmıştır. Bu diplomasi türlerinden birisi olarak da kamu diplomasisi ortaya çıkmıştır. Propaganda ve enformasyon temelli şekillenen kamu diplomasisine dünya üzerinde gücünü korumak ve güç olmak isteyen devletler tarafından özel önem atfedilmiştir. Bu özel önemden hareketle çalışma, dünyadaki gelişimine bakmak ve dünyadaki başarılı örnekleri göz önünde bulundurularak Türkiye'nin kamu diplomasisi uygulamasına ilişkin değerlendirme yapmak amacıyla kaleme alınmıştır. Amerika başta olmak üzere, Almanya, İngiltere gibi başarılı ülke örneklerine bakıldığında Türkiye'nin son 5 yıllık dönemde söylemlerine dâhil ettiği kamu diplomasisi konusunda hem kurumsal hem de uygulama açısından eksiklikler barındırdığı, ancak sahip olduğu yumuşak güç unsurlarını etkili bir şekilde kullanılmasıyla bu eksiklikleri giderilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu noktada Türkiye'nin başarılı bir kamu diplomasisi yürütmesi için bazı öneriler ise, başta devletin belirleyeceği bir kamu diplomasisi politikasının oluşturulması, bu politika çerçevesinde kurumsal oluşumun tamamlanması ve kamu diplomasisi politikasına ilişkin uygulamaların belirlenen hedefler doğrultusunda verimli bir şekilde hayata geçirilmesi olarak sıralanmıştır. Çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmış ve çalışmanın Türkiye için yeni bir kavram olması sebebiyle sınırlı sayıda olan Türkçe literatüre katkı sunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Unification of individuals under“state”and the obligation of these states to communicate with each other as the individuals do, have given birth to“diplomacy”. Classical diplomacy which had completed its institutionalization process that has started with Italian city-states in the 15th century, had to be supported by different types of diplomacy due to the effect of the Technological Revolution. As one of these diplomacy types, public diplomacy, has emerged. Public diplomacy, that is based on propoganda and information, has been attributed great meaning by the states that want to become powerful and that want to preserve their power over the world. With regard to this special meaning, this study aims to examine the development of public diplomacy over the world and to evaluate the applications by Turkey in comparison to other successful examples in the world. When compared to successful examples such as Germany, United Kingdom and especially USA, it is seen that, Turkey has some drawbacks about instutionalization and implementation of public diplomacy concept that has entered its agenda in the last 5 years; but these drawbacks can be resolved by using the soft power tools it has. In this respect, recommendations for the implementation of a succesful public diplomacy are listed as constitution of a public diplomacy policy by the state, completion of institutionalization within the framework of this policy and the realization of public diplomacy applications efficiently in line with the aims identified. In this study, literature review has been conducted and it is aimed to contribute to relevant literature in Turkish, since this concept is new for Turkey and sources regarding this issue are limited.