Liberalizasyon ve ekonomik büyüme: Geçiş ekonomileri
Liberalisation and economic growth: Transition economies
- Tez No: 393684
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT SEKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Liberalizasyon, Ekonomik Büyüme, Geçi Ekonomileri, Özelletirme, Reform, Liberalisation, Economic Growth, Transition Economies, Privatisation, Reform
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, liberalizasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki günümüz itibariyle AB tam üyesi olan 11 geçiş ekonomileri bağlamında Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polanya, Slovakya, Slovenya, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan için 1996-2012 dönemini kapsayacak şekilde araştırılmıştır. Çalışmada, kullanılan veri seti için öncelikle birim kök testi yapılmış, akabinde ise liberalizasyon ve ekonomik büyüme arasında nedensellik ilişkisinin olup olmadığının araştırılması için Dumitrescu ve Hurlin (2012) panel nedensellik testi uygulanmıştır. Bulunan sonuçlara bakıldığında, AB üyeliği perspektifi içine giren ve yukarıda adı geçen geçiş ekonomileri açısından liberalizasyon ve ekonomik büyüme arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi olmadığı yönünde bir bulguya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper, the relationship between liberalisation and economic growth is examined in the context of eleven transition economies for Czech Republic, Estonia, Latvia, Lithuania, Hungary, Poland, Slovakia, Slovenia, Romania, Bulgaria, Croatia currently being the full members of the EU covering for the period of 1996-2012. In the paper, unit root test is firstly conducted for the data set used and thereafter in order to identify if there is casuality relationship between liberalisation and economic growth, panel causality test of Dumitrescu and Hurlin (2012) is applied. While looking to the results found, from the point of transition economies above, which entered to the EU membership perspective, it has been reached an evidence that there is not any causality relationship between liberalisation and economic growth.