Araç ilçesinin fiziki coğrafya özellikleri
Physical geograpy features of Araç district
- Tez No: 393709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYZA USTAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Araç ilçesi, Kastamonu, Araç Çayı, Arac District, Kastamonu, Arac River
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Araç ilçesi, idari bakımdan Kastamonu iline bağlı olup, ilin güneydoğusunda yer almaktadır. Araç ilçesinin doğusunda Kastamonu ve İhsangazi, kuzeyinde Daday, kuzeybatısında Eflani, batısında Safranbolu, güneybatısında Ovacık, güneyinde Bayramören ve Kurşunlu ve güneydoğusunda Ilgaz ilçesi bulunmaktadır. Araştırma sahasında jeolojik temeli, Paleozoik ve Malm öncesine yaşlandırılan farklı stratigrafik, litolojik, tektonik ve metamorfik özellikler gösteren birimler oluşturmaktadır. Bunların üzerinde de Jura, Kretase, Tersiyer ve Kuaterner'e ait örtü formasyonları bulunmaktadır. Sahada mevcut jeolojik formasyonlar üzerinde gelişmiş farklı yükselti kademesine sahip aşınım yüzeyleri, dağlık alanlar ve vadiler belli başlı yer şekillerini oluşturmaktadır. Araç ilçesinde Karadeniz ve Karasal iklim arasında bir geçiş iklimi görülmektedir. İlçede yıllık sıcaklık ortalaması 11,1 C° dir. Ocak ayı sıcaklık ortalaması 1,3 C° ve Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 21,6C° dir. Yıllık toplam yağış miktarı 545,2 mm.dir. Hakim rüzgar yönü SW dır. Araç ilçesinde bütün akarsuları Araç Çayı ve Soğanlı Çayı toplamaktadır. Araç İlçesinde iklim ve doğal bitki örtüsüne göre şekillenmiş büyük toprak grubundaki zonal topraklar ve azonal topraklar yer almaktadır. Zonal topraklardan kahverengi orman toprakları, kestane rengi topraklar, kırmızımsı kestane rengi topraklar ve kireçsiz kahverengi orman toprakları yer almaktadır. Azonal topraklardan, alüvyal topraklar ve kolüvyal topraklar yer almaktadır. Araç ilçesinin hâkim bitki örtüsünü orman formasyonu oluşturur. Orman formasyonu geniş yer kaplamakla birlikte, bazı maki türlerinin de yayılış alanı bulduğu görülmektedir. Ormanlık alanlarda iğne yapraklı türlerden kızılçam, karaçam, sarıçam, ardıç ve göknar ağaçları bulunmaktadır. Geniş yapraklı türlerden meşe, gürgen, kavak ve kayın ağaçları görülmektedir. Araç ilçesinin coğrafi koşulları yöre insanının bütün faaliyetlerine yansımıştır.
Özet (Çeviri)
Located in the western part of Black Sea Region, Arac is an administrative district of Kastamonu and It is located in the southeast part of the city. The district is surrounded by Kastamonu and İhsangazi on the east, Daday on the north, Eflani on the northwest, Safranbolu on the west, Ovacık on the southwest, Bayramören and Kurşunlu on the South and Ilgaz on the southeast. Geological ground of the study yard dates back to Paleozoic and preMalm periods and carries various stratigraphic, lithologic, tectonic and metamorphic feature. Above them lays the cover formation of Jurassic, Cretaceous, Tertiary and Quaternary. Plateaus, mountains and valleys are the major landforms with different developed altitude levels on existing geological formations in the study yard. Arac experiences transitional climate of Black Sea and Continental climate. The average temperature in the district is 11,1 ºC. The average temperature is 1,3 ºC in January and 21,6ºC in July. Total annual rainfall is 545,2 mm.The dominant wind direction is . All rivers in Arac are gathered in Arac river and Soğanlı river. Zonal and azonal soils which are in large soil group formed by climate and vegetation are available in the district. Brown forest soils, chestnut soils, reddish chestnut soils and lime brown forest soils are zonal soils and alluvial soils and colluvial soils are azonal soils in the district. Forest formation is dominant vegetation in the district. Although forest formation is dominant, maquis is also observed in the area. Ponderosa, larch, pine, juniper and fir trees are coniferous tree species and oak, beech, poplar and beech trees are broad-leaved species in wooded area. Geographical conditions of Arac have been reflected in all district activities of local people.