İlkokul ders kitaplarının afet eğitimi açısından incelenmesi
Examination of primary school textbooks in terms of disaster education
  1. Tez No: 816276
  2. Yazar: TOLUNAY DELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Afetler, Afet Eğitimi, Ders Kitapları, Disasters, Disaster Education, Textbooks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'nin fiziki coğrafya özelliklerinden dolayı her yıl deprem, sel, çığ ve heyelan gibi doğal afetler Türkiye‟de sıklıkla görülmektedir. Doğal afetlerden korunmak için daha ilkokul döneminden başlayarak eğitimler verilmektedir. Okullarda en çok başvurulan ders araç gereci olan ders kitapları bu doğrultuda önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada da ilkokul ders kitaplarının afet eğitimi açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada 2022-2023 eğitim öğretim yılında Bitlis Adilcevaz ilçesinde ilkokullarda okutulan ders kitapları incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Ölçekler ve formlar eşliğinde elde edilen veriler, içerik analizine tabi tutularak tablolaştırılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre ders kitaplarında afet eğitiminin her sınıf düzeyinde aynı yoğunlukta verilmediği, sadece belirli derslerde verildiği, hiçbir derste ünite/tema olarak yer almadığı, afet türlerinden en çok depreme değinildiği, 1.ve 3.sınıfta afet eğitimine çok az yer verildiği, afet aşamalarından müdahale ve iyileştirme aşamasına sınırlı düzeyde yer verildiği, görsellerin çeşitlilik içermediği ve ölçme değerlendirme sorularında alternatif değerlendirme sorularına fazla yer verilmediği tespit edilmiştir. Bu eksiklikler neticesinde ilkokul ders kitaplarında konu, afet türü, görsel ve ölçme değerlendirme olarak afet eğitimine daha fazla yer verilmesi gerektiği çıkarımına varılmıştır. Çalışmada, afet eğitimi ile ilgili çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to Turkey's physical geography characteristics, natural disasters such as earthquakes, floods, avalanches and landslides are frequently seen in Turkey every year. In order to be protected from natural disasters, trainings are given starting from the primary school period. Textbooks, which are the most used teaching materials in schools, have an important place in this direction. In this study, it is aimed to examine primary school textbooks in terms of disaster education. In the study, the textbooks used in primary schools in Bitlis Adilcevaz district in the 2022-2023 academic year were examined. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the research. The data obtained with scales and forms were subjected to content analysis and tabulated. According to the findings obtained in the study, disaster education is not given in the same intensity at every grade level in the textbooks, it is given only in certain courses, it is not included as a unit/theme in any course, earthquake disaster is mentioned the most in the textbooks, disaster education is given very little place in the 1st and 3rd grades. It has been determined that the intervention and recovery phase, which is one of the disaster stages, is given limited space, the visuals do not contain diversity, and alternative evaluation questions are not included in the measurement and evaluation questions. As a result of these deficiencies, it was concluded that disaster education should be given more place in primary school textbooks as subject, disaster type, visual and measurement and evaluation. In the study, various suggestions were made about disaster education.