Vergi denetimlerinin kayıtdışı ekonomi üzerine etkisi: Trabzon ili örneği
Tax audits effects on informal economy: Trabzon province case
  1. Tez No: 393723
  2. Yazar: SERDAR DUMLUPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YARDIMCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi denetimi, Kayıtdışı Ekonomi, Mükellef, Kayıtdışılık, Vergi, Denetim, Tax Auditing, Informal Economy, Taxpayer, Informality, Tax, Auditing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Vergi denetimi, devletin temel gelir kaynağı vergi gelirlerinin toplanması ve devamlılığının sağlanması açısından önemlidir. Mükelleflerin vergi beyanlarının doğruluğunun tespit edilmesi ve sağlanması ancak bu yolla mümkündür. Vergi denetiminin varlığı kadar etkinliği de önemlidir. Etkin olmayan denetimler mükellefleri vergi ödeme konusunda yönlendirmeyecek ve amacına ulaşamayacaktır. Bu çalışmada mükellefler gözünden denetimlerin etkinliği sorgulanacak ve çıkarımlarda bulunacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde vergi denetimi tanımlanmış, Türkiye uygulaması açıklanarak etkinlik kavramları anlatılmıştır. İkinci bölümde kayıtdışı ekonomi kavramı, özellikleri, neden ve sonuçları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde vergi denetimi ve kayıtdışı ekonomi arasında bağlantı araştırılmış ve yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda etkin denetimlerin kayıtdışı ekonomiyi azaltacağı sonucu yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bununla birlikte mükelleflerin kayıtdışı ekonomi tutumunda vergi bilinci, vergi sistemi ve kayıtdışı ekonomiye bakışları da önemlidir.
Özet (Çeviri)
Tax auditing is important in term of collecting tax revenues that main source of revenues of states, and ensuring continuity. Determining and ensuring the accuracy of tax declarations of taxpayers is solely possible in this way. Beside the presence of tax auditing, its efficiency is also important. Inactive auditings will not orient to taxpayers in paying taxes and fall short of the goal. In this study, the effectiveness of the auditing will be questioned from the aspect of taxpayers and will make inferences. In the fisrt part of the study, tax auditing is defined, and by explaining Turkey application, the concept of efficiency is described. In the second part, the concept, characteristics, causes and consequences of the informal economy is explanied. In the third part, the connection between tax auditing and informal economy is examined and interpreted. As a result of the analysis, it is conclued that effective controls will reduce the informal economy. However, the attitude of taxpayers to the informal economy, tax consciousness, tax system and outlook on the informal economy is also important.