Dış ticaret firmalarında işgören seçim süreci etkinliğinin değerlendirilmesi: Sakarya örneği
Evaluation of employee hiring process efficiency in foreign trade companies: Case of Sakarya
- Tez No: 393759
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, İşgören Seçim Süreci, Sakarya, International Trade, Employee Hiring Process, Sakarya
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmada Sakarya'daki dış ticaret firmaların personel seçim sürecinin ortaya konularak insan kaynakları açısından dış ticaretin artırılmasıdır. Yapılandırılmış mülakat sonucu işgören seçim süreçleri incelenen firmaların, bu seçim süreçlerinde izledikleri yöntem ve uygulamalar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Uygulama kısmı ile hem işletmeler hem de adaylar için öneri ve sonuçlar oluşturulmuştur. Analize konu olan firmalar dış ticaret firması olması nedeniyle ihracat ile büyüme modeli seçen Türkiye için önemli katkı potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin daha verimli hale gelmesi ise insan kaynağının daha etkin seçimi ve kullanılmasıyla yakından ilgili olduğu bilinen gerçektir. Belirli bir küme seçilerek yapılandırılmış mülakat uygulamasının etkin olması ve çıktısının objektif olarak değerlendirilerek hem işletmeler, hem işgören adayları hem de piyasa aktörlerine yön verici özelliğiyle çalışma bir bütünlük oluşturmaktadır. Bu çalışmanın; dış ticaret firmalarının seçim süreçlerin ortaya çıkarması açısından, kurumsallaşmaları ve kariyer planlarının oluşturulması yönüyle ilgili şirketlere ve çalışanlarına yön gösterici olacağı düşünülmektedir. Doğru kişinin doğru işe seçimi ve yerleştirilmesine, dış ticaret firmalarının hedeflerine ulaşmasına, nitelikli işgörenin işletmede kalmasına, kalite ve verimliliğin artmasına ve dış ticaret hacimlerini artırılmasına önemli bir etken oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the efficiency of hiring process in companies with operations in foreign markets situated in Sakarya. Results obtained from structured interviews in the selected companies are used to developed multilevel analysis in order to evaluate the efficiency of hiring process in these companies. Conclusions and recommendations derived from these analyses are applicable for both companies and employees. Analyzed companies, because of their export and growth patterns, have a vital importance for Turkey. Human Resource Management and specifically effective hiring processes, as core activities for an organization, directly impact the performance of these companies and their potential significance in the Turkish economy. Obtained results from the study play an important role for both companies and candidates for employment. This study, aiming to reveal the hiring process in companies with operations in foreign markets, can be used as a guide for both organizations and candidates in building effective career plans. It can be used by organizations to help them placing right people in the right jobs, achieving their objectives, assuring that qualified people will keep being part of the organization, increasing their efficiency and effectivity, and increasing the quality and volume of their international transactions.