Transferring urban rent to the public: Land value taxation
Kentsel rantların kamuya aktarımı: Toprak rantı vergilendirmesi
- Tez No: 393785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZAK ATİYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Rant, Toprak Rantının Vergilendirmesi, Rantın Yaratılması, Rantın Dağıtılması, Urban Rent, Land Value Taxation, Rent Creation, Rent Distribution
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde şehir planlama pratiği iktidarların ve özel sektörün planlama uygulamalarını yönlendiren bir kentsel arsa politikasının bulunmaması sebebiyle üzerinden siyasi ve maddi rant elde edilen bir araç haline gelmiştir. Kapitalist bir toplum olmanın getirisi olarak, uygulanan politikalar arsa sahipliliğinin çoğunlukla bireylerin elinde olmasına ve arsa spekülasyonun bir yatırım aracı olarak algılanmasına odaklıdır. Kentsel arsa politikasıyla ilgili problemlere ek olarak, Türkiye ekononomi politikası önemli derecede inşaat sektörüne bağlıdır. Bu sebeple, iktidarlar, yeni inşaat projeleriyle ekonomiyi canlandırarak bu yolla istihdam yaratmaya çalışmaktadırlar. Gerçekleştirilen projeler ile insanların fiziksel, sosyal ve ekonomik hayatlarına müdahale edilmekte, sürecin bütün olumsuzluklarını yaşayan halk ortaya çıkan ranttan yeterince pay alamamaktadır. Unutulmamalıdır ki kentsel rantlar zamanla oluşmaktadır ve tek bir kişinin ürünü değildir. Bu sebeple sadece belli zümrelerin kar ettiği bir ürün de olmamalıdır. Toplum tarafından yaratılan değer, yine toplum tarafından paylaşılmalıdır. Bu tezin temel güdülenmesi, Türkiye için kentsel rantların kamuya aktarımını esas alan bir Arsa Politikası kapsamında, politika aracı olarak 'Toprak Rantı Vergilendirilmesi' önerisi geliştirmektir. Bu bağlamda tez kapsamında Türkiye'de mevcut rant dağıtım araçlarına ek olarak, kentsel rantların formel olarak vergilendirilmesi önerilmektedir. Arsa Vergilendirmesi uygulaması uluslararası örneklerde incelemiş olup, çeşitli simulasyonlar ile faydaları anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is widely known that urban planning practice is becoming a tool of obtaining political and material rent because of lack of 'urban land policy' which guide governments' and private sectors' planning applications. As an outcome of becoming a capitalist society, current policies are focused on land that is mostly in the hands of individuals and land speculation is perceived as an investment instrument. In addition to the problems with urban land policy, Turkish economic policy is significantly depending on the construction industry. As a result of this reason, governments try to stimulate economic activity and create new employment opportunities through new construction projects. With the realized projects in recent years, there is huge spatial, economic and social intervention to the lives of the local people who suffer from the negative consequences of these processes but who cannot get enough share from rent. Since urban rent is formed over time and is not a product of one's labor, it shouldn't be a product of only certain groups who profit. Urban rent which is formed as a result of urban development should be owned publicly. The basic motivation of the thesis is to discuss a proposal for 'Land Value Taxation' as a policy tool in the context of a land policy which is based on transferring urban land to the public. International examples of Land Value Taxation implementations are investigated and benefits of Land Value Taxation are explained through various exercises.