The franken-font
Franken-font
- Tez No: 393784
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ONUR FATİH YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Matbaacılık, Fine Arts, Typography
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Tipografi, Yaratımsal Sanat, Otomatik Font Tasarımı, Harf Yaratımı, El Yazısı, Digital Typography, Generative Arts, Automatic Font Design, Letter Generation, Hand Writing
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Günümüzde dijital font sistemi, fontların kullanımı ve yayınlanmasında ligatür simülasyonu ya da özel amaçlar için tasarlanmış fontlar gibi bir çok kolaylık sağlamaktadır. Mevcut fontlar neredeyse tüm kullanımlar için çözüm sunabilse dahi, kabil oldukları her şey fontların önceden tasarlanmış[1] ve harf şekilleri kapsayan, karmaşık kurallar tarafından kontrol edilen büyük birer kitaplık olmalarına dayanmaktadır. Bu nedenle de, harfleri kullanım anında üreten bir font tasarlamak sistemin doğası gereği imkansızdır. Böyle bir font olsaydı, her harfin birbiriyle neredeyse aynı fakat biraz farklı olduğu ve genel görsel tutarlılığın korunmasını gerektirecek, el yazısı taklidi gibi amaçlar için çözüm sunabilirdi. Franken-font iki aşamalı bir projedir. İlk aşaması, insan beyninin harfleri sürekli değişen bir fontu kabul edip etmeyeceğini araştırmaya odaklanmıştır. İkinci aşaması ise, harf şekillerini kitaplıktan çekmek yerine kullanım anında üreten bir sistem tasarlamayı amaçlamaktadır. Bu tez projesi, ilk aşamayı kapsamaktadır. Bu tez projesinin hipotezi, harfler tutarlı olduğu sürece insan beyninin fontu marjinal şekilde reddetmeyeceğidir. Bunun test edilmesi için Helvetica ve Syntax fontlarının karakterlerinin ortalamasını alarak, iki fontun da özelliklerini taşıyan harfler üreten bir uygulama tasarlanmıştır. Bir internet araştırması düzenlenerek, Franken-font'un tercih edilebilirliği ölçülecektir. Böylece araştırma sonuçları, projenin ikinci aşamasının uygulanabilir olup olmadığını gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Today, the digital font system provides a standardized infrastructure for publishing and utilizing fonts with great versatility; such as simulating ligatures and specialty fonts for custom uses. Although the current fonts are able to provide solutions for almost any use case, everything they are capable of depend on the fact that font files are large prefabricated [1] letterform libraries, governed by a set of complex rules. Therefore, it is fundamentally impossible to create fonts, which generate the letters on the go. This would provide a solution for a scenario, where each instance of the same letter should be almost the same but slightly different, while maintaining an overall visual consistency, such as the handwriting. The Franken-font is a two-phase project. The first phase focuses on whether or not the human visual perception rejects a font with constantly changing letterforms and the second phase focuses on providing a new kind of font system, which is capable of generating letters instead of just fetching them from a library. This thesis project covers the first phase. The hypothesis of this thesis is that as long as the letterforms are consistent, the human brain should not marginally reject the font. To test this, a custom application is developed to interpolate between Helvetica and Syntax, which creates letters carrying characteristics of both typefaces. An online survey will be executed to see the preference rate of the Franken font. Consequently, the findings of the survey should show whether or not the phase two is feasible.