Class and ethnicity interaction: Kurdish question and trade unions in Turkey
Sınıf ve etnisite bağdaşımı: Türkiye'de Kürt meselesi ve sendikalar
  1. Tez No: 393794
  2. Yazar: HAZAL ALTUNKULP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BETÜL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: işçi sınıfı, etnisite, Kürt Meselesi, sendikalar, sınıf kimliği, working class, ethnicity, Kurdish question, trade unions, class identity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma sınıf ve etnisite kavramlarının bağdaşımına ışık tutarak, sınıf ve kimlik politikaları tartışmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, ekonomik olarak ezilmiş kesimin etnik ezilmişliği nasıl yorumladığı analiz edilmiştir. Data olarak, sınıf örgütleri olan Petrol ve Hava İşçi Sendikaları seçilerek, bu iki sendika işçilerinin Kürt Meselesi'ne nasıl baktığı incelenmiştir. Sendika yöneticileri ve işçileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, temel olarak, işçi sınıfı kimliğinin diğer yapıdaki ezilmişliklerle etkileşim halinde olabileceği görülmüştür. İşçilerin bu etkileşimin bilincine varması çeşitli sosyalleşme biçimleri ve süreçleri doğrultusunda olduğu saptanmıştır. Petrol-İş işçilerinin Kürt'lerin ezilmişliğiyle bir empati kurmasında, sendikal hareketin de bir parçası olduğu, kişisel politikleşme süreçleri etkili olmuştur. Hava-İş işçileri ise, Türk Hava Yolları grevi ile birlikte mobilize olarak, hem sınıf kimliği oluşturmuşlar hem de Kürtler'in ezilmişliğine empati geliştirmişlerdir. Ayrıca, sınıf kimliklerini vurguladıkları halde bu sosyalleşme ve politikleşme süreçlerinden geçmeyen ve/veya sınıf kimliği edinmeyen işçilerin Kürt hareketine ve taleplerine ayrımcı bir tutum sergiledikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the discussion of class and identity politics through highlighting the interaction of the two dimensions of identity: class and ethnicity. More specifically, it intends to underline the intertwined nature of class and ethnic oppression through analyzing the views of the economically oppressed on the ethnically oppressed. The two trade unions, Petrol-Iş and Hava-Iş, are chosen as data in order to explore how the members of these class-based organizations interpret an ethnic conflict: the Kurdish question. The main conclusion of the interviews with the union managers and the workers is that class identity may help to interact with other forms of oppression in the socialization processes. These processes are differently experienced by the members of the two trade unions. While the Petrol-Iş workers' individual politicization processes in line with the unionist movement are influential in being emphatic to the oppression of Kurds, the Hava-Iş workers' mobilization with the Turkish Airlines strike plays a determining role for the formation of the class identity and developing an empathy to the oppression of Kurds. Moreover, our findings show that workers who have not experienced these politicization and mobilization processes, and those workers lack the class identity possess discriminative attitudes to the demands of the Kurds and the Kurdish movement.