Iron fist of a soft power: An analysis of the use of restrictive measures (Economic sanctions) by the European Union
Yumuşak gücün demir yumruğu: Avrupa Birliği tarafından uygulanan kısıtlayıcı önlemlerin (Ekonomik yaptırımlar) bir analizi
- Tez No: 393803
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ortak DıĢ ve Güvenlik Politikası, Kısıtlayıcı Önlemler, YumuĢak Güç, Zeki Güç, Common Foreign and Security Policy, Restrictive Measures, Soft Power, Smart Power
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Avrupa Birliği (AB) dış ilişkilerinde askeri güç yerine diplomatik yöntemler kullandığı için uluslararası alanda geleneksel olarak 'yumuşak güç' olarak tanımlanmıştır. Ancak, AB 1980'lerin başından itibaren Ortak Dış ve Güvenlik Politikası altında kısıtlayıcı önlemleri (ekonomik yaptırımlar) de giderek artan bir şekilde dış politika aracı olarak kullanmaya başlamıştır. Literatürde kısıtlayıcı önlemler 'sert güç' politika araçları olarak tanımlandığı için, bu araçların artan bir şekilde kullanılması AB'nin uluslararası arenadaki geleneksel 'yumuşak güç' tanımıyla bir zıtlık oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı AB'nin uyguladığı kısıtlayıcı yaptırımların analizini yaparak oluşan zıtlığa bir açıklama getirmektir. Analiz sonucuna göre AB'nin kısıtlayıcı önlemleri artan bir şekilde kullanabilir hale gelmesi iç ve dış dinamiklerin etkileşimiyle ortaya çıkan Ortak Dış ve Güvenlik Politikası alanındaki entegrasyon ve kurumsallaşmayla ile birlikte AB'nin kendisini bir 'zeki güç' olarak tanımlama isteğinin sonucunda mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) in world politics is traditionally characterized as a 'soft power' due to reliance on diplomatic measures rather than military force in its relations with the rest of the world. However, since the 1980s the EU has been increasingly using restrictive measures (economic sanctions) as a foreign policy tool under the domain of Common Foreign and Security Policy. Since economic sanctions are defined as 'hard power' tools, increasing use of them creates a contradiction with EU's traditional characterization in world politics. Aim of this study is to provide an explanation to this contradiction by analyzing the EU economic sanctions practices. In this sense, empirical evidence shows that the ability of the EU to use economic sanctions in an increasing trend stems from further integration and institutionalization of the CFSP via the interaction of internal and external dynamics which have led to an attempt by the EU to become an actor that is defined as 'smart power'.