Taming objects or selves? analysis of the exhibition 'Haneden'
Ehlileşen eşyalar ya da benlikler? 'Haneden' adlı serginin analizi
  1. Tez No: 393804
  2. Yazar: NESLİHAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. ERDAĞ AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Evcil, Evcil Nesneler, Hazır Nesne, Defamiliarization, Home, Domesticity, Domestic Objects, Readymade, Defamiliarization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu, HANEDEN sergisini destekleyici bir çalışmadır ve sergideki çalışmalarla bir arada konumlandırılacak bir metin olarak ele alınmalıdır.. Bu tezde yuva ve evcil nesneler kavramları sanat eserleri üzerinden irdelenecektir. Psikoloji, tüketici çalışmaları ve sanattan araştırmalarla birlikte, karakter ile ev nesnesi arasındaki kişisel ilişkiye dayanarak seçilen çeşitli romanlar ışığında bireyin nesne ile olan ilişkisi araştırılacaktır. Bu roman alıntıları sergi alanına doğru yer değiştiren ev nesnelerinin yaşadığı yabancılaşma sürecini temsil etmektedir. Bir ev nesnesini ait olduğu çevreden ayırdığımızda nesnenin esansını da değiştirmiş oluruz. Freud'un 1919'da yayınlanan tekinsizlik üzerine yarattığı eserinde bahsettiği gibi tanıdık nesne, heimlich, yabancı olan, un-heimlich, haline gelir. Bu durumda kişinin rolü de nesne kullanıcısından sanat nesnesi izleyicisine doğru bir değişim gösterir. Bu kırılma (defamiliarization) süreci metinde roman alıntıları şekline bürünmüştür. Gündelik ev eşyalarının sanat mekanına yerleştirilmesiyle ve bu konu hakkındaki yazıları edebi alıntılarla ilişkilendirerek oluşturulan mizanbim sayesinde“sanat nesneye dair var olan algının otomatizmini ortadan kaldırmaktadır.”(Shklovsky 1917)
Özet (Çeviri)
This is a supplementary text for the exhibition called HANEDEN / HOUSEHOLD and therefore should be reviewed together with the exhibited works. In this text, the concepts of home and domestic objects are examined through the artworks exhibited. Based on research in the fields of psychology, consumer studies and art, I intend to elaborate on the relationship of the individual with the object(s) in the light of various novels that are being selected on the basis of the personal relationship between the characters and the domestic objects. The quotes from novels act as unfamiliar agents in the same way that domestic objects became unfamiliar or estranged when placed in an exhibition space. When a domestic object is detached from its habitat (home) to an art space, the scent of the object changes as well. As Freud mentioned in his famous 1919 essay on the uncanny, the familiar object, described as heimlich, becomes the unfamiliar, un-heimlich, uncanny. The role of a person also changes from the user of an object to the viewer of an art object in this situation. This process of defamiliarization takes place in the form of novel quotes to illustrate what is explained in terminology throughout the text. By creating sort of a mise en abyme with exhibiting domestic objects in the first place and connecting the writing about them with literary quotes that are equally having an effect of estrangement,“art removes objects from the automatism of perception.”(Shklovsky 1917)