Emergent distinctions in the juridical field: The case of 'plaza attorneys' in Turkey
Yargısal alanda ortaya çıkan ayrımlar: Türkiye'deki 'plaza avukatları' örneği
  1. Tez No: 393802
  2. Yazar: EZGİ ŞEREF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: avukatlık, plaza avukatları, mesleki kimlik, mesleki ideoloji, yargısal alan, attorneyship, plaza attorneys, professional identity, professional ideology, juridical field
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Uluslararası ticaret hukuku alanında çalışan avukatlarla yapılan derinlemesine görüşmelerden faydalanılarak yapılan bir etnografik araştırmaya dayanan bu tez çalışması, Türkiye'de yargısal alanın değişim ve dönüşümün getirdiği makro seviyedeki değişikliklerin mikro seviyede, avukatların hayatlarında ve kariyerlerinde nasıl ifade bulduğunu ele almaktadır. Bu tez çalışması günlük konuşma dilinde ortaya çıkan plaza avukatı kavramından yola çıkarak, değişik sermaye biçimlerinin avukatların kariyerlerini inşa etmelerine nasıl olanak sağladığını ve bu avukat grubunun siyasi ve mesleki kimlikleri arasındaki bağlantılarını incelemektedir. Bu amaçla, Türkiye'de tarihsel olarak inşa edilmiş olan birleştirici avukat imgesinde oluşan çatlaklara dair bir kavrayış sağlamayı hedeflemektedir. Bu tez çalışması, Bourdieu'nün yargısal alan kavramsallaştırmasından faydalanarak, ortaya çıkan yeni mesleki kimlik anlayışlarının Türkiye'deki yaygın avukatlık anlayışından ne şekilde ayrıldığını, avukatlık mesleği dahilindeki mevcut hiyerarşilere ne şekillerde karşı çıktığını ve ne tür yeni hiyerarşi biçimleri ortaya koyduğunu tartışmaya açamaktadır.
Özet (Çeviri)
Based on an ethnographic research drawing on in-depth interviews with attorneys working in the field of international business law in Istanbul, Turkey, this thesis examines how the macro-level changes that are brought about by the transformation and restructuring of the juridical field in Turkey are articulated at the micro-level, in the lives and careers of these attorneys. Departing from the colloquial expression of a plaza attorney, I explore the different types of cultural capital which have enabled them to build their careers in the field of international business law and investigate the links between their professional and political identities. In doing so, this thesis aims at providing an insight to the emergent fractures in the historically constituted unitary image of attorneys in Turkey. Utilizing Bourdieu's conceptualization of the juridical, this thesis discusses the way in which the 'newly emerging' conceptions of professional identity challenge the 'conventional' understandings of attorneyship in Turkey and the existing professional hierarchies and introduce new ones.