Autobiographical memory in bilinguals: Self memory system in a Kurdish-Turkish sample
Çiftdillilerde otobiyografik bellek: Kürtçe-Türkçe örneklemi
- Tez No: 393810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: otobiyografik bellek, çiftdillilik, Kürtçe-Türkçe, anıların fenomenolojik özellikleri, autobiographical memory, bilingualism, Kurdish-Turkish, phenomenological characteristics of memories
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı anıların fenomenolojik kalitesinin kullanılan dil ve kendilik arasındaki ilişki tarafından nasıl kontrol edildiğini gözlemlemektir. Bu amaçla dilin ve benlik algısının çiftdilli katılımcılarda olayların hatırlanmasını nasıl etkilediği gözlemiştir. Yaşları 18 ile 59 arasında değişen 41 Kürtçe-Türkçe konuşabilen çifdilli katılımcıdan belirli kelimelere karşılık olarak hayatlarının üç farklı dönemine denk gelen üç adet anı anlatmaları istenmiştir. Kendilik, bellek ve dil arasındaki bu üçlü dinamik ilişkiyi araştırmak amacıyla Conway ve Pleydell-Pearce'in (2000) Kendilik Hafıza Sistemi çerçevesi kullanılmıştır. Türkçe ve Kürtçe olan görüşmeler iki ayrı zaman diliminde iki hafta ara ile yapılmıştır. Her iki görüşme sonrasında katılımcılardan kendi anılarını çeşitli fenomenolojik özellikleri bakımından değerlendirmeleri istenmiştir. Zaman dilimleri 1 hafta önce, 1 sene önce ve 10-15 sene önce olarak belirlenmiştir. Bunun yanında katılımcılardan en erken çocukluk anılarını anlatmaları istenmiştir. Katılımcılardan değerlendirmeleri istenilen özellikler şunlardır: yaşantılama, işitme, canlılık, anının perspektifi, cümlelerle hatırlama; ve ek olarak yoğunluk, tekrarlama, önem ve ulaşılabilirlik. Çalışmanın sonuçları anının fenomenolojik özelliklerinin görüşme dilinin Kürtçe veya Türkçe olmasına bağlı olarak değiştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study explored how language and self influence retrieval of autobiographical memories among bilinguals. More specifically, the present study is aimed primarily at examining the emerging differences in characteristics of autobiographical memories mediated by the relationship between the language they use and the self associated with the language. To explore this dynamic relationship Conway's and Pleydell-Pearce's (2000) Self Memory System framework was adapted. 41 Kurdish-Turkish bilinguals whose ages ranged between 18 and 59 were asked to provide three memories from different points in time in response to cue-words. Interviews were conducted in two sessions; in either Kurdish or Turkish with a gap of two weeks. Time points were determined to be as 1 week ago, 1 year ago, and 10-15 years ago. In addition, participants were asked to retrieve their earliest childhood memories In each session participants were asked to rate their memories in various phenomenological properties. These properties included relieving, auditory imagery, vividness, vantage, remember-know, remembering in sentences in addition to intensity, rehearsal, consequentiality and accessibility of the memories. The findings revealed that the qualitative characteristics of the memories differed when the participants were speaking Kurdish or Turkish during the interviews.