Suriyeli yetişkinlerde kültürleşme tutumlarının göç bağlamında otobiyografik belleğe etkisi
The effect of acculturation attitudes of syrian adults on autobiographical memory in the context of migration
- Tez No: 779057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BOYACIOĞLU BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli Göçmenler, Kültürleşme, Otobiyografik Bellek, İki Dillilik, Psikolojik İyi Oluş, Psikolojik Dayanıklılık, Syrian Immigrants, Acculturation, Autobiographical Memory, Bilingualism, Psychological Well-Being, Psychological Resilience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Göç, kültürleşme süreci ile birlikte bireyin benliğini değiştiren bir deneyimdir. Bu doğrultuda, benlik ile ilgili tüm geçmiş deneyimlerine ait anılarını içeren bellek türü olarak tanımlanan otobiyografik bellek (Fivush, 2011) de göç deneyiminden etkilenmektedir. Bu araştırmanın temel kavramlarından olan kültürleşme, Berry'nin (1992) modeli çerçevesinde incelenirken; otobiyografik bellek ise Conway ve Pleydell-Pearce'in (2000) Benlik-Bellek Sistemi Modeli kapsamında ele alınmıştır. Mevcut çalışmanın ilk amacı iki dilli olmanın Suriyeli yetişkinlerin otobiyografik bellek özelliklerinde birtakım farklılıklara yol açıp açmadığını sorgulamak iken; ikinci amacı ise Suriyeli yetişkinlerin benimsediği kültürleşme yönelimlerinin otobiyografik bellek özelliklerini ve psikolojik sağlığı ne yönde yordadığını incelemektir. Ayrıca, Suriyeli yetişkinlerde göç öncesi ve göç sonrası dönemlere ait otobiyografik anılara ait özelliklerin depresyon, anksiyete ve psikolojik dayanıklılık ile ilişkisi de incelenmiştir. Araştırma verileri Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 297 Suriyeli yetişkinin katılımıyla elde edilmiştir. Bulgular, dilin otobiyografik belleğin görsel imgeleme özelliğinde ve geleceği hayal etmede farklılaşmaya yol açarken; en sağlıklı otobiyografik hatırlamayı bütünleşme yöneliminin sağladığını göstermiştir. Buna ek olarak, sağlıklı otobiyografik hatırlama depresyonu azaltıcı etki göstermiştir. Psikolojik dayanıklılık ise beklentilerin aksine otobiyografik anı özelliklerinden olumsuz etkilenmiştir. Bulgular, mevcut alan yazın ışığında bütünleşme yöneliminin ve hem göç öncesi hem göç sonrası dönemi sağlıklı hatırlamanın psikolojik sağlık açısından olumlu olduğuna işaret ederken; psikolojik dayanıklılığın ise göçün erken ve geç dönemlerine özgü süreçlerle birlikte daha derinlemesine çalışılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is an experience that changes the self as a result of the acculturation. In this direction, autobiographical memory, which is defined as a type of memory that includes memories of all past experiences of the self (Fivush, 2011), is also influenced by the migration. The current research examined the acculturation phenomenon within the framework of Berry's (1992) model; while autobiographical memory is studied within the scope of Conway and Pleydell-Pearce's (2000) Self-Memory System Model. The first aim of the study is to question whether being bilingual leads to some differences in the autobiographical memory characteristics of Syrian adults. The second aim is to examine how the acculturation orientations predict autobiographical memory characteristics, and psychological health. In addition, autobiographical memory characteristics and acculturation orientations' relationships between depression, anxiety, and psychological resilience were also examined. The research data were obtained by 297 Syrian adults living in various cities of Turkey. The findings demonstrated that while the language leads to differentiation in pre-migration visual imagery and future thinking characteristics of autobiographical memory; integration orientation provided the healthiest autobiographical recall. In addition, healthy autobiographical recollection decreased the depression levels of the participants. Contrary to expectations, psychological resilience was effected negatively by autobiographical memory features. The findings illustrate integration orientation and healthy recollections of both pre- and post-migration memories are favorable for psychological health. Results regarding to the psychological resilience, on the other hand, suggest that resilience variable should be studied in more depth with the processes specific to the early and late periods of migration.