Research, innovation and labour productivity in Turkey
Türkiye'de araştırma, yenilik ve işgücü üretkenliği
  1. Tez No: 393816
  2. Yazar: SADETTİN BACANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA DURCEYLAN KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: ARGE, Surec¸ Yenili ¨ gi, ˘ Ur ¨ un Yenili ¨ gi, ˘˙Is¸guc¨ u¨ Uretkenli ¨ gi, CDM Modeli, R&D, Process Innovation, Product Innovation, Labour Productivity, CDM Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu tezde yeniliğin işgücü üretkenliğine etkisini 3 periyod için ayrı ayrı analizini süreç yeniliğini ve ürün yeniliğini hesaba katan genel bir çerçeve içerisinde incelemeye çalıştım. ARGE, yenilik ve işgücü üretkenliğini analiz eden bir model kullandım. Bu model ilk olarak Crepon, Duguet, Mairesse(1998)'nin çalışmasında kullanıldıktan sonra ARGE ve üretkenlik üzerine yazılan birçok makalede esas model olarak kullanılmıştır. Kullanmış olduğum data setini Türkiye için hazırlanan“Community Innovation Survey(CIS)”den aldım. Periyodlar arasında ki farkları analiz edebilmek için 3 farklı CIS datası kullandım. Bunlar CIS4, CIS2006 ve CIS2008'dir. Sonuçlarım genel olarak yıllar arasında benzerlik gösterse de bazı ilginç farklılıklar da göze çarpmaktadır. ARGE yoğunluğu üretkenliği CIS4 ve CIS2008'de olumlu olarak etkilesede CIS2006'da bu etki görünnmemektedir. Ürün yeniliği ve süreç yeniliğinin üretkenliğe etkisi yıllar arasında sürekli bir benzerlik göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I analyze the effect of innovation on labour productivity in Turkish manufacturing sector across three periods, 2002-2004, 2004-2006 and, 2006-2008, using a general framework that accounts for research activities and for process and product innovation. I apply a structural model that analyze the link between R&D expenditure, innovation output and productivity. This structural model was used first proposed by Crepon, Duguet, Mairesse(1998) and become the main model of analyzing the relationship between R&D, innovation and productivity. I use the Community Innovation Surveys(CIS) conducted in Turkey by Turkstat. I separately analyze each wave of CIS(CIS4, CIS2006, CIS2008) for Turkish manufacturing firms. My econometric results are consistent across these periods with regards to Turkish manufacturing firms; however, I find interesting differences across the waves of periods. R&D intensity effects innovation in CIS4 and CIS2008 but not in CIS2006. The effects of process innovation and product innovation on productivity is not consistent over the years.