Perceptions of feminist organizations regarding the EU's role in the Turkish women's movement
Feminist örgütlerin AB'nın Türk kadın hareketlerı rolüne ilişkin bakış açıları
  1. Tez No: 393817
  2. Yazar: LEYLA AMUR
  3. Danışmanlar: Prof. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de kadın hareketi, feminist örgütleri, cinsiyet eşitliği, Türkiye ve AB, Turkish women's movement, feminist organizations, gender equality, Turkey and the EU
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Türkiye uluslararası endeksler üzerinde sürekli düşük sıralamalar da yer almakta ve Türkiye'deki üst düzey yöneticiler de cinsiyet eşitliği kavramını sorgulayan demeçler vermekte iken, Türkiye'de kadın hakları 100. yılını doldurduğu 2014 itibari ile kadınların üçüncül örgütler ve hayatın tüm yönlerin de elde ettikleri kazançlar bakımından bir ikilem oluşturmaktadır. Böyle bir ortamda, feminist örgütlerin ve Türk kadın hakları üzerinde çalışan ana aktörlerin Avrupa Birliği'nin (AB) hareket içerisindeki yerine dair nasıl bir bakış açısına sahip olduğu sorusu önem teşkil etmektedir. Bu soruna yaklaşırken, yarı - yapılandırma tekniği ile ve sosyolojik kurumsallaşma kavramlarını kullanarak, derinlemesine üç farklı feminist örgüt aktivisti (KA.DER, KAGIDER ve Mor Çatı) ile bağlantılı mülakatlar ile, bu tez AB'nin bir normatif güç olarak ele alındığını ve Türk kadın hakları hareketinin yayılımı bakımından AB'ye bağımlı olduklarının kanaatine varmıştır. Bu tez, ayrıca, Türkiye-AB ilişkilerinin yıllara göre ilerleyişi ve feminist örgütlerin faaliyet gösterdiği ortamı şekillerinden toplumsal söylemin gelişmekte olan tahkiyesi gibi dış faktörleri de dikkate almaktadır.
Özet (Çeviri)
The status of women's rights in Turkey presents a dilemma with 2014 marking 100 years of women in tertiary institutions and gains made in all aspects of life in the Turkish women's movement while, on the other hand, Turkey has consistently low rankings on international indexes on gender equality alongside statements made by top-level officials in the Turkish government questioning the very notion of gender equality. In this environment, the question of how feminist organizations, the major players in the Turkish women's movement working on women's issues, perceive the European Union (EU) in the movement becomes increasingly important. In approaching this problem by utilizing concepts related to sociological institutionalism and by conducting semi-structured, in-depth interviews with activists from three feminist organizations (KA.DER, KAGIDER, and Mor Çatı), this thesis shows that they perceive the EU as a normative power and they themselves as dependent on the EU for the promulgation of women's rights in the Turkish women's movement. This thesis further takes into consideration external factors such as major developments in relations between Turkey and the EU throughout the years as well as an emerging narrative in public discourse that has shaped the environment in which feminist organizations operate in.