An appraisal of the impact of reform on society: The case of early Tanzimat, 1839-1856
Reformların toplum etkileri üzerine bir çalışma: Erken dönem Tanzimat örneği (1839-1856)
- Tez No: 393815
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. YUSUF HAKAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: erken Tanzimat, Müslümanlar, gayrimüslimler, kamuoyu, hafiye raporları, early Tanzimat, Muslims, non-Muslims, public opinion, spy reports
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Erken Tanzimat dönemi Osmanlı tarihi çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır ancak, yapılan çalışmaların önemli bir kısmı dönemi sadece devlet odaklı incelemekte ve sosyal tarih kısmına yeterince önem atfetmemektedir. Dönemi devlet-toplum ilişkileri bağlamında bütün yönleriyle anlayabilmek için toplumsal kesimler de analize dahil edilmeli ve dikkatli bir biçimde incelenmelidir. Bu tez sözkonusu dönemi sosyal tarih açısından incelemeyi amaçlamakta ve bununla bağıntılı olarak siyasi ve ekonomik değişimlere yönelik olarak şekillenen ondokuzuncu yüzyıl Osmanlı toplumunun kamuoyu dinamiklerine odaklanmaktadır. Spesifik olarak da Müslümanlar ve gayrimüslimler arasındaki cemaatler arası ilişkileri 1840-1844 yılları arasında İstanbul'da toplanmış olan hafiye raporları üzerinden incelemektedir. Çalışmanın ilk iki bölümü tepkileri daha somut bir düzlemde incelemek amacıyla devlet düzeyindeki analizlere ve hukuki altyapıya ayrılmıştır. Son bölüm ise toplumun elit olmayan kesimlerinin tepkilerinin incelenmesi için tarihsel bağlam içerisinde mikro-politik bir inceleme önermekte ve ondokuzuncu yüzyıl İstanbul'undaki kamuoyunun şekillenmesinin ardında yatan potansiyel sebepleri araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The early Tanzimat era (1839-1856) constitutes an important period in Ottoman history studies. However, many studies were based on state-oriented analyses and do not give adequate attention to social history. In order to understand the era in full terms and within the boundaries of state-society relations, societal segments should also be included and carefully examined. This thesis aims to examine concerning the era from the lens of social history and focuses on the Ottoman public opinion formation in nineteenth century against the political and economic changes. Specifically, it investigates inter-communal relations between Muslim and non-Muslim groups over spy reports collected in İstanbul on 1840-1844. The first two chapters are based on the state level analyses and legal background in order to have concrete basis of the reactions. The third chapter proposes micro-political analysis for the reactions of non-elite segments within a broader historical conjuncture of the period and investigates the possible causes behind the public opinion formation process in nineteenth century İstanbul.