Social policy process analysis of municipalities in Turkey after 2002 example of Samsun Metropolitan Municipality
Türkiye'de 2002 sonrası belediye sosyal politikalarının süreç analizi Samsun Büyükşehir Belediyesi örneği
- Tez No: 393832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZAK ATİYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediye Sosyal Politikası, Kamu Politikası Yapımı, Süreç modeli, Municipal Social Policy, Public Policy Making, Process Model
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Literatürde sosyal politika üzerine birçok çalışma bulunmaktadır. Özellikle gerek merkezi yönetim gerekse yerel yönetimlerin sosyal politika uygulamaları ve bunların yasal dayanakları üzerine çalışmalar bulmak mümkündür. Fakat, yönetimlerin sosyal politikaları oluşturma sürecinden başlayıp değerlendirme sürecine kadar tüm aşamaları ile inceleyen çalışmalara rastlamak zordur. Bu tezde, ilgili eksiklik göz önüne alınarak, 2002'de yeni bir siyasi parti olarak AKP'nin tek başına iktidar oluşu sonrasında, sosyal politika konusunda etkin birimler olan belediyelerin yürüttükleri sosyal politikalar, süreç modeli kullanılarak incelenmeye çalışılmıştır. Örnek belediye olarak ise, sosyal harcama oranları açısından Türkiye'de ilk beş belediye arasında olan Samsun Büyükşehir Belediyesi çalışılmıştır. Burada, çok geniş bir alan olan sosyal politikanın kapsamı, desteklenmeye muhtaç gruplara yönelik yürütülen politikalar ile sınırlandırılmıştır. Tezin amacı, süreç modelinde kullanılan beş aşamaya göre (Problemin ortaya konulması ve gündem oluşturma, politika oluşturma, politikanın meşrulaştırılması, politikanın uygulanması ve değerlendirilmesi), 2002 sonrası belediye sosyal politkalarını masaya yatırmaktır. Bu amaçla, sosyo-ekonomik veriler yorumlanmış ve mülakatlar yapılmıştır. Sonuçta, şeffaflık konusunda henüz yeni yeni somut adımlar atabilen belediyelerin sosyal politika analizinde, söz konusu bazı aşamaların ortaya konulmasında zorluklar yaşanmıştır. Bu çalışma ile belediye sosyal politikalarının analizinde karşılaşılan problemlerin ortaya konulması, söz konusu problemlere yönelik farkındalığın artmasını ve ilgili birimlerin bu sorunların çözümü üzerinde çalışmalarını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
There are many studies on social policy in the literature. It is possible to find studies especially on the social policy implementations of both central and local governments and on the legal basis of these implementations. However, it is difficult to find studies analyzing all the stages of social policies of administrations, starting from the process of formulation to the process of evaluation. In this thesis, with regard to this deficiency, after Justice and Development Party that is a newly established party came to power alone in 2002, social policies implemented by municipalities that are effective local government units on social policy are tried to be analyzed using process model. Samsun Metropolitan Municipality taking a place among the first five municipalities in terms of social expenditure ratios is studied as an example municipality. In this thesis, the scope of social policy that is a very broad field is restricted by policies oriented groups need to be supported. The aim of the thesis is to discuss municipal social policies after 2002 in detail accordingly the stages of the process model that are issue identification and agenda setting, policy formulation, policy adoption and legitimization, policy implementation and policy evaluation. Socio-economic datas are interpreted and interviews are done for this aim. In conclusion, in the analysis of social policy of municipalities that have taken newly perceptible steps on transparency, some difficulties has experienced about the analysis of some stages. With this thesis, introducing difficulties&problems encountered in the municipal social policy analysis, it could be ensured the increase in awareness for these problems and to make relevant units to work on the solutions of the problems.