The US, EU and Turkey triangle: American support in Turkey's accession talks with the EU
ABD, AB, ve Türkiye üçgeni: Türkiye'nin AB'ne kabul görüşmelerinde Amerikan desteği
  1. Tez No: 393831
  2. Yazar: YASİN BOSTANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Genişlemesi, Amerikan Desteği, Amerikan Algısı, AB-Türkiye İlişkileri, ABD-Türkiye İlişkileri, Üçlü İlişkiler, European Enlargement, American Support, American Perception, EUTurkeyRelations, US-Turkey Relations, Tri-lateral Relations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu araştırma, 1990'lar ve 2000'lerin başlarında Türkiye'nin AB üyeliği için ABD'nin verdiği desteğin nasıl oluştuğu ve bu desteğin arkasında yatan sebepler nelerdir sorularına, Türkiye'nin aday bir ülke olarak geleceğini yorumlayabilmek amacıyla cevap vermektedir. Literatürde ABD'nin dünya politikasında etkisini göstermeyi amaçlayan veya ABD'nin Türkiye-Avrupa Birliği ikili ilişkilerine olan desteğini göstermeyi hedefleyen çalışmalar bulunmaktadır. Lakin, bu çalışma daha önce gerçekleştirilmiş çalışmaları (1) neorealizm'in çok yönlü temeli ile güvenilir bir yordam sağlayarak ve (2) APP verilerinden faydalanarak zaman içerisinde değişiklik gösteren ABD'nin Türkiye-AB ikili ilişkilerinde desteğini yorumlayarak ilerletmektedir. Yukarıda bahsedilen amaçlarla, bu tez öncelikle neorealizmi bu çalışmanın kapsayıcı teorisi olarak sunmaktadır. Daha sonra, Soğuk Savaş dönemi sonrasında Türkiye ile ilgili Amerikan ve Avrupa algılarında oluşan değişimi açıklamak amacıyla Türkiye-AB ve Türkiye-ABD ikili ilişkilerini gözden geçirmekte ve bu çalışmanın özü vurgulanmaktadır: Türkiye'nin AB'ye kabulünde Amerikan desteği. Son olarak, bu çalışma, değişen uluslararası sistemin ve uluslararası sistemin egemeni olan ABD'nin ilişkilerinin, 1990'lar ve 2000'lerin başlarında Türkiye'nin Avrupa'da desteklenmesine yönelik Amerikan çabalarını nasıl etkilediğini detaylı şekilde tartışmaktadır. Neorealizm'in bu tezin teorik temeli olarak benimsenmesi ile birlikte, bu tez ABD'nin güvenliğe yönelik çıkarları için Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinin önemine odaklanmaktadır. Bu araştırmanın aynı zamanda ABD'nin Türkiye'yi resmi ve gayri-resmi Avrupa ilişkilerinde desteklemek için 1990'lar ve 2000 başlarında kullandığı öncelikli yaklaşımı değerlendirme niyeti olan ilk sayısal çalışma olduğu da belirtilmelidir.
Özet (Çeviri)
This research answers the question of what shaped the US support for Turkish membership in the EU and the reasons behind this support between the 1990s and early the 2000s in order to be able to elaborate on the future of Turkey as a candidate country. Studies do exist in the literature, which strive to reveal the importance of US influence in world politics or its support in bilateral relations between the European Union and Turkey. However, this thesis furthers previous studies by (1) providing a credible path within the multi-dimensional framework of neorealism and (2) benefitting from the APP data to elaborate on shifting American support in EU-Turkey bilateral relations across time. With the above-mentioned aim, this thesis first introduces neorealism as the overarching theory of this study. Then it reviews Turkey-EU and Turkey-US bilateral relations to emphasize the emerging shift between European and American perspectives on Turkey after the Cold War while underscoring the essence of this study; American support in Turkey's accession to the EU. In detail, this work discusses how the shifted international system and changing relations of the US, heralded as the hegemon of the international system, affected American attempts to support Turkey in European circles and examines the reasons behind the American support during the 1990s and the early 2000s. With the adoption of neorealism as the theoretical framework, this thesis aims to focus on the significance of Turkey's relations with the EU for the US security interests. Additionally, this thesis constitutes the first quantitative study, which intends to evaluate the primary form of US support to Turkey in official and non-official European circles during the 1990s and the early 2000s.