A multifaceted relationship between congestion and accidents on highways: Evidence from D-100 highway in İstanbul
Trafik sıkışıklığı ve kazalar arasındaki çok taraflı ilişki: İstanbul D-100 karayolu'ndan bulgular
  1. Tez No: 393833
  2. Yazar: GÜNER VELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN İNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Trafik, Ulaşım, Economics, Traffic, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Kazalar, Maddi Hasarlı Kazalar, Trafik Sıkışıklığı, Accidents, Property Damage Accidents, Safety, Traffic Congestion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu tez, İstanbul D-100 karayoluna ait kapsamlı trafik karakteristik verisini kullanarak, kaza frekansı ve trafik sıkışıklığı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Geçmiş çalışmalarda bu ilişki sadece ölümlü ve yaralanmalı kazalar bazında incelenmiştir ve ağır kaza ihtimalinin trafik sıkışıklığı ile ters orantılı olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada maddi hasarlı kazalar da incelenmiş olup, maddi hasarlı kaza oluşma ihtimalinin trafik sıkışıklığı ile doğru orantılı olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte bu ilişkinin doğrusal olmadığı görülmüş olup, çok sıkışık trafikte maddi hasarlı kaza ihtimali trafik sıkışıklığı ile birlikte artar iken, az yoğun trafikte böyle bir ilişki olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Using a comprehensive traffic flow data for D-100 Highway in Istanbul, this thesis empirically analyzes the effects of congestion on highway accident frequency. Prior studies looked at this relationship in the context of injury and fatal accidents and found accident likelihood to be decreasing with congestion. We concentrate on property damage accidents and found that their likelihood increases with congestion. Moreover, in our data, the relationship is nonlinear: congestion increases accident likelihood under hypercongested traffic conditions but it has no significant effect under (normally) congested traffic conditions.