The role of Turkey's energy security in calculations of foreign policy: Iraq and İran
Türkiye'nin enerji güvenliğinin dış politika hesaplamasındaki rolü: Irak ve İran
  1. Tez No: 393835
  2. Yazar: SAMİ ÇEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Energy Security, Turkish Foreign Policy, Energy Import, Turkish Economy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Enerji ithalatı Türkiye ekonomisinin Aşil'in topuğuna dönmüş durumda. Bu tez mevcut siyasi ve ekonomik durum içerisinde, enerji ithalatının yüksek maliyetinin çözümünün Türkiye'nin stratejisi içerisinde ne kadar etkin ve sürekli olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Türkiye'nin by sorunu nasıl çözdüğü ülkenin geleceği üzerinde önemki bir etki yapacaktır. Bu aslında özelde, yurt dışından Türk ekonomisine giren dövizin başka yatırımlar için ülke dışına çıkması durumudur. Ek olarak, bu tez enerji politikaları ışığında dış politikayı incelemek ve ikisi arasındaki yakın ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Avrupa'ya enerji arzı noktasında Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasındaki çatışma ve rekabette Türkiy'nin rolü üzerinde yeterli tartışma yapılmışken aynı bağlamda Türkiye'nin Birleşik Devletler ile stratejik ilişkisi and bunun Orda Doğu'ya komşu ülke olarak Türkiye'nin enerji ve dış politikası üzerindeki etkisi daha fazla araştırmyı gerektirmektedir. Özelde, Türkiye'nin Irak ve İran politikaları Türkiye'nin enerji güvenliği tartışmalarının derin etkisi altındadır. Son yaşanan olaylar Türk dış politikasının ne kadar karmaşık olduğunu ve bölge ilişkillerinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Energy imports have become the Achilles heel of the Turkish economy. This thesis seeks to show that in the current political and economic context, solving the high cost of energy imports is a dominate and persistent factor in Turkish strategy. How and if Turkey resolves its high energy import costs, will dramatically impact the country's future. This is particularly the case in the event that foreign currencies coming into the Turkish economy from abroad exit the Turkish economy for investments elsewhere. Additionally, this paper hopes to examine Turkish foreign policy in light of energy policy, to reveal the close connection between the two. Turkey's role in the existing conflict and competition between the United States and the Russian Federation over energy supply to Europe is well understood and frequently discussed, but Turkey's strategic relationship to the United States and its impact on both foreign policy and energy importation as regards Turkey's Middle Eastern neighbors is a topic which deserves further inquiry. In particular, Turkey's policy towards Iran and Iraq is deeply influenced by discussions of Turkey's own energy security. Recent events reveal the growing importance of these relationships and the complexity of Turkey's foreign policy gamble.